Herboren Roddick daagt Federer uit

Van onze sportredactie

Na acht nederlagen op rij ziet Andy Roddick niet op tegen een nieuwe confrontatie met Roger Federer. De Amerikaan denkt zelfs serieus aan een stunt in Melbourne.

Nog niet zo lang geleden werd Roddick gezien als de grootste bedreiging voor Federer, de Zwitser die de tenniswereld al jaren in een ijzeren greep houdt. De titanenstrijd tussen Roddick en Federer zou kunnen uitmonden in een rivaliteit die in het illustere rijtje Borg-McEnroe, Becker-Edberg en Sampas-Agassi niet zou misstaan.

Het liep allemaal anders, zeker voor de nu 24-jarige Roddick. Na Wimbledon 2006 duikelde hij zelfs uit de mondiale toptien, maar in Londen liep hij wel zijn reddingsboei tegen het lijf: Jimmy Connors. Na ampel beraad besloten de Amerikanen tot een samenwerking, waarvan ze geen idee hadden hoe die zou uitpakken. ,,Dit gaat goed of het wordt vanaf het begin een mislukking”, zei Roddick nadat de inkt onder hun contract was opgedroogd.

Zes maanden later moet Roddick beamen dat hij de goede keus heeft gemaakt – en Connors ook. De twee voelen elkaar perfect aan en onder leiding van de ’Belleville Kid’ is de ’Las Vegas Kid’ helemaal opgebloeid. Over het recept van het succes wil of kan Roddick niet veel kwijt. Het klikt ’gewoon’, aldus de tennisser die veel positieve energie haalt uit het enthousiasme van zijn nieuwe leermeester. En op advies van Connors sleutelde Roddick wat aan zijn backhand.

In het Amerikaanse najaarscircuit van 2006 liet Roddick al zien dat hij op de weg terug was. Hij stond in de finale in Indianapolis, hij pakte de titel in Cincinnati en hij haalde de eindstrijd van de US Open – niet slecht voor een speler die sinds oktober 2005 niets meer had gewonnen. De herboren Roddick keerde door die serie terug in het goede gezelschap van de beste tien tennissers van de wereld.

Connors begeleidt Roddick ook tijdens de Australian Open, al kwam hij wel met vertraging in Melbourne aan. Op 8 januari overleed Jimbo’s moeder Gloria, zijn grootste fan en ook lange tijd zijn coach. Na de begrafenis pakte Connors het vliegtuig naar Australië, waar hij sinds 1975 niet was geweest. In dat jaar verloor hij in de finale van de Australian Open van Newcombe.

Onder toeziend oog van Connors ontdeed Roddick zich in Melbourne van Safin, Ancic en gisteren van Mardy Fish (6-2, 6-2, 6-2). Door die winst haalde hij voor de derde keer de halve finales van de Australian Open. Roddick had totaal geen problemen met Fish, een jeugdvriend die in 1999 een jaar inwoonde bij de ouders van Roddick in Boca Raton. Nu kan hij eindelijk de huur terugbetalen, grapte Roddick aan de vooravond van zijn partij tegen Fish.

Met zijn komende tegenstander Federen heeft Roddick zelf nog een paar rekeningen openstaan. In de onderlinge tussenstand leidt de Zwitser met 12-1! ,,Ik heb de indruk dat het gat tussen ons kleiner is geworden”, zei Roddick na de winst op Fish. ,,En dat geeft mij een goed gevoel.”

Roddick begint met een klein mentaal voordeel aan de partij. Hij versloeg Federer eerder deze maand tijdens het demonstratietoernooi in Kooyong. ,,Officieel of niet, Federer houdt niet van verliezen. Dat zag ik aan zijn gezicht.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden