Heracles kent geen greintje Kuipvrees, maar laat de punten aan Feyenoord

Ook Rotterdammers slaan een aanval op de topdriepositie af en blijven in de race voor de eerste landstitel sinds 1999

Feyenoord 3 Heracles Almelo 0

Normaal gesproken verlopen thuisduels van Feyenoord tegen minder getalenteerde tegenstanders net zo voorspelbaar als het laatste halfuurtje van de Top 2000, maar deze keer was alles anders. Hoewel de uitslag (3-0) anders doet vermoeden, moest de thuisclub tot het gaatje gaan om het moedige Heracles van zich af te schudden. De nummer vier van de eredivisie toonde zich minimaal gelijkwaardig aan de kampioenskandidaat, maar stond na afloop toch met lege handen.

Ze proberen het uit alle macht, maar de top drie duldt dit seizoen geen inmenging van onderaf. Na Vitesse, dat PSV aardig in bedwang hield, en het weer opgeleefde Heerenveen (geen partij voor Ajax) was het gisteren de beurt aan Heracles om de gevestigde orde te verontrusten. De formatie van John Stegeman nam enkel de complimenten voor het frisse en goed verzorgde spel mee uit De Kuip, de punten bleven achter in Rotterdam.

Het duurde even voordat het duel tot leven kwam. Was het eerste half uur van Feyenoord-Heracles net zo onverteerbaar als een gerecht in het pop-uprestaurant van DWDD, daarna werd de wedstrijd steeds smakelijker van aard. Verantwoordelijk hiervoor was een indraaiende voorzet van Eljero Elia die iedereen verraste, de apathisch toekijkende Bram Castro incluis. De keeper van Heracles reageerde pas toen de bal via de binnenkant van de paal al achter de lijn was gehobbeld.

De voorsprong voor de thuisploeg was op dat moment verre van verdiend. Want in de openingsfase toonde Heracles zich een ploeg zonder een greintje Kuipvrees. Onder aanvoering van het balvaardige duo Bel Hassani/Tannane werd Feyenoord brutaal vastgezet op eigen helft, zonder dat het tot grote kansen leidde.

De enige die zich wel liet imponeren door de ambiance, was Bas Nijhuis. De arbiter heeft zich een status aangemeten van scheidsrechter die zo min mogelijk wil optreden, een liefhebber van hard en temporijk voetbal. Op zich een loffelijk streven - veel arbiters fluiten een wedstrijd kapot - maar duidelijke overtredingen moeten wel bestraft worden. Zo zag de arbiter een charge van Feyenoord-verdediger Eric Botteghin contra Oussama Tannane over het hoofd, alsmede een opzichtig vergrijp van Simon Gustafson die een elleboogstoot uitdeelde aan Heracles-aanvoerder Mark-Jan Fledderus. Een actie die ongetwijfeld een staartje gaat krijgen in Zeist, want het moet wel heel raar lopen wil de aanklager van de KNVB in de niet-bestrafte handeling van de Zweedse middenvelder géén aanleiding zien tot strafvervolging. In Zeist is Feyenoord op dat gebied inmiddels kind aan huis, vanwege drie eerdere (die van Karsdorp, Elia en Kramer) strafzaken die telkens tot vrijspraak leidde. Met dank aan huisjurist Joris van Benthem die het verschil tussen intentie en uiteindelijke daad wist hard te maken.

De vraag is of de club nu wederom de aanval opent op de aanklager, want dit delict valt op geen enkele wijze goed te praten, hoewel Fledderus wel erg theatraal ter aarde stortte. Gustafson heeft al de naam een temperamentvol baasje te zijn, die in Zweden al eens een therapeut in de arm had genomen om z'n opvliegende karakter te temperen. Wellicht kan een nieuw consult geen kwaad.

In de tweede helft bleef Feyenoord volharden in slordig samenspel, maar Heracles ws niet bij machte ervan te profiteren. De Tukkers maken een prachtig seizoen door, zeker in vergelijking met de misère van vorig seizoen, toen ze lang tegen degradatie vochten, maar in stootkracht moesten ze het uiteindelijk afleggen tegen de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Onder aanvoering van een uitblinkende Iliass Bel Hassani sneed Heracles regelmatig door de vijandelijke linies, maar de beloning voor het even gedurfde als verzorgde spel kwam er niet. Dat mocht vooral Tannane zich aanrekenen, want hij miste in de 77ste minuut dé kans op 1-1.

In de slotfase ontbrandde het duel alsnog. Eerst zag Ramon Zomer rood toen hij wat al te gretig op wat rood-witte provocaties reageerde. Daarna maakte Feyenoord korte metten met de gedecimeerde tegenstander. Via goals van Dirk Kuijt en Michiel Kramer liep de score op naar de geflatteerde hoogte van 3-0.

Zo blijft Feyenoord in de race voor de eerste landstitel sinds 1999, maar erg rijk hoeft men zich in De Kuip nog niet te rekenen. Dat toonde het met veel bescheidener middelen uitgeruste Heracles overduidelijk aan.

undefined

'Afgehaakt voor titel'

John Stegeman houdt wel van een geintje. De oefenmeester van Heracles opende de nababbel met de vraag of Feyenoords huisjurist Joris van Benthem in de buurt was. Collega Giovanni van Bronckhorst reageerde eerst verbolgen ("We zijn hier toch niet om iemand een rode kaart aan te praten?"), omdat hij dacht dat Stegeman doelde op de elleboogstoot van Gustafson versus Fledderus, later werd duidelijk dat de Heracles-trainer juridische bijstand nodig achtte voor zijn eigen Ramon Zomer die in de slotfase door arbiter Nijhuis van het veld werd gestuurd.

"We hebben goed partij geboden", zei Stegeman. "Daar ben ik trots op. De 3-0 is vervelend en zuur."

En dan weer met een lach: "We zijn nu afgehaakt voor de landstitel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden