Hera wil actie Plasterk na uitstel expositie

(Novum) - Museumgouda weet nog niet wanneer het werk van de omstreden kunstenares Sooreh Hera wordt geëxposeerd. Dat zegt directeur Ranti Tjan dinsdag. Hera is ontevreden over het uitstel en maant minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) tot actie. "Plasterk steunt mijn werk op geen enkele manier."

Tjan en Hera spraken elkaar vrijdag. De museumdirecteur heeft begrip voor het ongeduld van de kunstenares, maar stelt ook dat de relatie tussen museum en kunstenaar zich eerst moet ontwikkelen. "Ik vind het lastig om na een gesprek van een uur direct een concreet tijdspad neer te leggen."

Het gesprek tussen Hera en Tjan werd vrijdag ook bijgewoond door schrijver Joost Zwagerman en cabaretier Hans Teeuwen, die zijn woning beschikbaar stelde. De museumdirecteur liet de kunstenares weten dat de moslims in Gouda nog niet klaar zijn voor haar werk. "Hij wil hen eerst leren hoe ze moeten kijken naar mijn kunst. Hoe lang dat gaat duren is onduidelijk, het lijkt mij een enorme klus", stelt Hera. Volgens Tjan is het heel gebruikelijk om mensen te onderwijzen over kunst. "Dat is de taak van een museum." De directeur denkt daarbij bijvoorbeeld aan rondleidingen voor moslimorganisaties uit Gouda.

Op een foto van Hera staan twee Iraanse homo's met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali. Het controversiële kunstwerk werd vorig maand geweerd uit het Gemeentemuseum in Den Haag. De directeur van dat museum vermoedde dat het de kunstenares slechts om 'uitlokking' gaat en twijfelde aan de artistieke waarde. Daarop liet Museumgouda weten de foto wel te willen tonen. De precieze datum voor expositie van de foto is altijd onduidelijk geweest. Tjan heeft berichtgeving over bedreiging en beveiliging naar aanleiding van zijn aanbod het werk te exposeren weersproken.

Tjan heeft aangeboden het werk van Hera via een bevriende galerie te vertonen op de KunstRAI. "Maar dat is pas in mei", zegt de kunstenares. "Daarnaast komt daar een publiek waar ik niet naar op zoek ben."

Hera vroeg vorige maand al in een open brief in NRC Handelsblad om de steun van Plasterk. Die schreef in een opinieartikel in dezelfde krant dat hij was geschrokken van de situatie rond Hera, waarop de bewindsman en de kunstenares elkaar ontmoetten voor een gesprek. Een dag later plaatste de krant een brief van Plasterk, die schreef dat de minister van Cultuur geen opdrachten uitdeelt aan directeuren van musea over wat er geëxposeerd moet worden. Die afweging moeten musea volgens de bewindsman zelf maken.

Tjan hoopt volgende week een nieuw gesprek met Hera te hebben. Plasterk was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden