Naschrift

Henry H. Arnhold (1921-2018): de mecenas die Dresden hielp zijn luister te herwinnen

Lopend door zijn geboortestad Dresden kon de jonge Heinrich-Hartmut zijn familiegeschiedenis bijna onder zijn voeten voelen resoneren. De bank waar zijn vader en ooms werkten, het Duitse Bankhaus Gebrüder Arnhold, was in 1864 door zijn opa opgericht. 

Op de gevel van het zwembad glom zijn achternaam. Porseleinfabrieken en brouwerijen floreerden doordat zijn filantropische familie de plaatselijke industrie ondersteunde, evenals het verenigingsleven.

Ook thuis werd stadsgeschiedenis geschreven. Albert Einstein, kunstenaar Wassily Kandinsky en andere exponenten van de beau monde togen naar de weidse villa van zijn ouders om hun drukbezochte discussieavondjes op te luisteren. Tot 1935. Toen werd de bank in het kader van de Arisierung overgenomen, mochten de Arnholds als Joden niet meer het door hen gefinancierde zwembad in en overleed vader Heinrich. Persecutiestress, aldus zijn naasten.

De veertienjarige Heinrich-Hartmut werd naar een Zwitserse kostschool gestuurd, terwijl zijn familie probeerde Nazi-Duitsland te verlaten. Hij bezocht juist een vriend in Noorwegen toen het Duitse leger daar binnenviel. Daar belandde hij in een concentratiekamp, maar wist te ontsnappen en belandde via Zweden en Cuba in de VS, waar zijn moeder, zussen en broer al onderdak hadden gevonden.

Collectieve schuld

Nu Henry Arnhold geheten ging hij het leger in. Hierdoor kreeg hij als eerste van de familie het Amerikaanse staatsburgerschap, waarna hij bij een oom in dienst trad bij een New Yorkse dependance van hun familiebank. In de jaren zestig nam hij de leiding over.

Het verlangen naar Dresden bleef. Hij begroef er de urn van zijn moeder in 1974, en keerde na de val van de Muur vele malen terug om te helpen bij de wederopbouw van de in 1945 platgebombardeerde stad. Arnhold stak miljoenen in onder meer het herstel van het Georg-Arnhold-Bad, de beroemde Frauenkirche en de synagoge. "Ik geloof niet in collectieve schuld", verklaarde hij.

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen. Meer naschriften vindt u in ons dossier.

Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl of per post naar Trouw/Naschrift, postbus 859, 1000 AW Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden