Henny Vrienten 'Poëzie kun je niemand aanpraten, ik hou het ook liever voor mezelf'

Hoe ziet uw boekenkast eruit?

"Die is groot en alles staat keurig op alfabet. Ik lees vrijwel alleen poëzie; daarnaast secundaire literatuur en biografieën. Proza heb ik veel minder, eigenlijk alleen van Multatuli, Vestdijk en Couperus."

Was u als kind ook al een lezer?

"Ja, maar toen ik jong was, had je alleen de patronaatsbibliotheek, zo'n zaaltje achter de kerk waar een grijze dame boeken uitleende. Met stickertjes erop: voor de beginnende leek, voor de gevorderde leek. Zola bijvoorbeeld, die kon je echt niet zomaar meenemen."

Uw ouderlijk huis stond niet vol boeken?

"Wij hadden er drie: 'Absalom, Absalom', van William Faulkner, een eendelige encyclopedie en 'De postduif en haar kenmerken' - de liefhebberij van mijn vader."

Dan duurde het vast even voor u bij Vestdijk was?

"Ja, ik begon met boeken als 'In de ban van de ring', en heel, heel veel sciencefiction. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, alweer lang geleden, heb ik veertig dozen weggedaan. Er zaten echt goede boeken tussen, maar lezen zal ik ze nooit meer."

En wanneer kwam de poëzie?

"Dat begon met twee beduimelde bloemlezinkjes: 'Atonaal' van Simon Vinkenoog en 'Nieuwe griffels, schone leien' van Paul Rodenko. Later kwam er langzaam meer bij, maar pas na de Doe Maar-tijd kreeg ik meer tijd en rust om echt te lezen."

Welke poëzie is favoriet?

"Ik ben echt een omnivoor, maar met het mes op mijn keel zou ik waarschijnlijk de Engelse poëzie van tussen 1920 en 1940 kiezen - Auden, Eliot. Maar ik vind de Nederlandse poëzie van de Vijftigers ook prachtig. En Gorter, Leopold, Nijhoff."

Hoe leest u gedichten? Bundel voor bundel, of af en toe een paar regels?

"Overal in huis liggen stapeltjes en daar lees ik voortdurend in. Vandaag ben ik gewoon aan het werk: nummers schrijven voor Sesamstraat, en dan liggen er naast me gedichten van Gorter. Als ik even vastloop bij mijn werk lees ik een stukje, en dan kan ik weer door. Poëzie kun je eindeloos herlezen: elke keer blijft het hoogtepunt van je concentratie ergens anders hangen. 'The Waste Land' van T.S. Eliot is waarschijnlijk het gedicht dat ik het best ken, maar elke keer als ik het lees, zie ik nieuwe vergezichten."

Wat zou iedereen moeten lezen?

"Niemand moet iets, dat vind ik echt. Poëzie kun je niemand aanpraten, en dat probeer ik ook nooit. Ik ben daar ook een beetje egoïstisch in: het liefst houd ik het allemaal voor mezelf."

Henny Vrienten (1948) werd tussen 1980 en 1984 bekend als zanger van de band Doe Maar. Hij is muzikant en componist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden