Henny Emans AVP weer de grootste partij op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Duizenden aanhangers van de Arubaanse Volkspartij (AVP) van Henny Eman hebben de uitslag van de parlementsverkiezingen in de nacht van vrijdag op zaterdag als een overwinning gevierd.

De AVP ging van acht naar negen zetels, evenveel als de Moviemento Electorial di Pueblo (MEP) van premier Oduber, die een zetel verloor. Eman trok 500 stemmen meer dan zijn grote tegenstrever, waardoor de AVP de grootste partij werd.

Samen met de huidige coalitiepartners Accion Democratica Nacional (ADN) en Partido Patriotico Arubano, die elk hun zetel behielden, heeft de coalitie toch nog een meerderheid van elf van de eenentwintig zetels in het Arubaanse parlement. De nieuwe partij Organicacion Liberal Arubanio (OLA) van Glenbert Croes kreeg tegen de verwachtingen in slechts een zetel.

Henny Eman zei dat premier Oduber nu ruimte moet maken voor een nieuwe regering. Hij bepleitte dat alle gekozen partijen zo spoedig mogelijk voor beraad samenkomen. "De bevolking heeft duidelijk tegen de MEP gestemd. Er moeten nu alternatieven worden voorgelegd. De AVP is klaar om regeringsverantwoordelijkheid te dragen" .

Premier Oduber was niet aanwezig bij zijn aanhangers, die in een voetbalstadion in een bedrukte stemming op de verkiezingen terugkeken. Hij heeft na het bekend worden van de uitslag extra bewaking van de politie gekregen, omdat er berichten over een mogelijke aanslag waren ontvangen. Dit heeft een politiefunctionaris zaterdag in Oranjestad bevestigd.

Nummer twee van de MEP-lijst Rudy Croesliet weten dat zijn partij in ieder geval niet zal deelnemen in een regering met de AVP. Hij acht het niet onmogelijk dat de huidige regering met dezelfde partijen door zal gaan.

De opkomst bij de verkiezingen was 87,5 procent, in 1989 was dat 83,7 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden