'Hennis stopt met duur ict-project: 'financieel en inhoudelijk een fiasco''

null Beeld anp
Beeld anp

Defensie wil niet doorgaan met de ontwikkeling van SPEER, het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit. Het project is inhoudelijk en financieel een fiasco en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert er niet meer mee verder. Dit schrijft nrc.next vandaag op basis van bronnen rondom Defensie en interne documenten die de krant heeft ingezien.

Het ontwikkelde automatiseringssysteem SPEER (nu ERP) behoort al jaren tot een van de hoofdpijndossiers van Defensie. Het project begon in 2004 met als doel alle financiële, logistieke en materiële informatie bij Defensie op te slaan en te automatiseren. Zo zou de krijgsmacht goedkoper en beter worden. Eigenlijk moest het al in 2009 al klaar zijn, maar inmiddels, alweer elf jaar later, is het nog steeds niet af. Wat wel af is werkt bovendien niet goed genoeg en een groot deel van Defensie werkt er nog niet mee.

En die vertaging kost het ministerie inmiddels miljoenen. Volgens defensie heeft ERP tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven. En dat terwijl het ict-project al jarenlang problemen geeft.

Stekker niet volledig eruit
Minister Hennis-Plasschaert zou ERP nu willen "bevriezen". De Tweede Kamer is daarover volgens NRC Next nog niet geïnformeerd. Hennis zou willen wachten op een goed moment om het pijnlijke besluit naar buiten te brengen. Ook zou ze bang zijn voor klachten van leveranciers.

Toch kan de stekker niet volledig uit het project, want Europese aanbestedingsregels staan dit niet toe, aldus Defensie. De onderdelen van ERP die wel goed werkten zullen alsnog worden ingevoerd. Volgens een woordvoerder van Defensie is dit volgend jaar klaar. Voor overige toepassingen kijkt Defensie nu ook naar andere mogelijkheden.

Debat
CDA-Kamerlid Raymond Knops wil zo snel mogelijk een debat met de minister over de kwestie. Ook zijn D66-collega Wassila Hachchi wil snel opheldering: "Als het klopt dat de minister heeft gewacht met het informeren van de kritische Tweede Kamer, dan is dat zeer laakbaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden