Hennis geen tegenstander van bewapende drone en nieuwe onderzeeërs

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een Wetgevingsoverleg Defensie materieel. Beeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een Wetgevingsoverleg Defensie materieel.Beeld anp

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is er geen principieel tegenstander van om drones te bewapenen. Nederland heeft daarvoor nog geen plannen, maar ze sluit niets uit voor de toekomst. Ook is de minister van plan om de Nederlandse onderzeeboten te vervangen.

Dat zei ze vandaag in een overleg met de Tweede Kamer. Voor wat betreft de drones: als het kabinet de onbemande vliegtuigjes toch wil voorzien van wapens, dan zal ze de Tweede Kamer daarover informeren.

Defensie beschikt al over twee types drones (Raven en Scan Eagle) en is bezig met de aanschaf van een nieuwe, de Amerikaanse MQ-9 Reaper. Die kan ook goed worden ingezet zonder bewapening, aldus Hennis, bijvoorbeeld voor het verzamelen van informatie tijdens buitenlandse missies of voor dijkbewaking in Nederland.

Begin februari zei Hennis dat ze voorziet dat er de komende 15 jaar geen Nederlandse drones worden bewapend. 'Maar die 15 jaar is geen wet van Meden en Perzen', zei ze.

Onderzeeboten
De minister wil ook nieuwe onderzeeboten aanschaffen, zei ze in datzelfde overleg. Ze komt in de eerste helft van volgend jaar eerst met een visie op de onderzeeërs en dan met een plan voor de opvolger van de huidige vier onderzeeboten van de Walrusklasse.

Ze is daarover in gesprek met andere landen, maar de uitkomst daarvan hangt af van de 'investeringsbeslissingen' die die landen moeten nemen. 'Het is een nichecapaciteit die we moeten koesteren', zei ze al wel over de onderzeeboten. Haar partijgenoot Ronald Vuijk had haar in een overleg in de Tweede Kamer gevraagd hoe het staat met de aanschaf van nieuwe onderzeeboten.

De vier onderzeeboten zijn sinds 1990 in gebruik. Bij het ontwerp is uitgegaan van een levensduur van 25 jaar. Om die levensduur te verlengen tot 2025, is een en ander aangepast en vervangen.

De onderzeeërs worden vooral ingezet voor verkenningen. In oorlogstijd zouden ze zich vooral bezighouden met het opsporen en aanvallen van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden