Hennis: geen plannen om drones te bewapenen

null Beeld anp
Beeld anp

Defensie heeft geen plannen om drones in de nabije toekomst te bewapenen, maar sluit niet uit dat dat ooit zal gebeuren. Als het kabinet de onbemande vliegtuigjes toch wil voorzien van wapens, dan wordt de Tweede Kamer daarover vooraf geïnformeerd.

Dat benadrukte minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Het parlement kan debatteren over een eventueel voorstel tot bewapende drones, maar heeft volgens haar formeel geen instemmingsrecht. Als een Kamermeerderheid echter tegen zo'n plan zou zijn, zal de minister 'wel drie keer tellen' om een besluit te nemen, zei ze.

Hennis voorziet dat er de komende 15 jaar geen Nederlandse drones worden bewapend. Ondertussen doet Nederland wel mee aan allerlei (inter)nationale discussies over bewapende drones, waarbij juridische, technologische, humanitaire en ethische vragen aan de orde komen.

MQ-9 Reaper
Defensie beschikt nu over twee types drones: de kleine Raven en de grotere Scan Eagle. Nederland is bezig met de aanschaf van een nieuwe drone, de Amerikaanse MQ-9 Reaper. Die gaat informatie verzamelen tijdens buitenlandse missies, maar kan in Nederland ook worden gebruikt voor dijkbewaking, hulp bij rampen of ordehandhaving.

De Reaper kan grote gebieden langdurig observeren en commandanten voorzien van relevante informatie, bijvoorbeeld over hinderlagen, bermbommen of illegale versperringen. De inzet van de drone leidt daardoor ook tot meer veiligheid voor militairen en de lokale bevolking, aldus de minister.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden