Hennis: Defensie gaat goed om met Afghaanse tolken

Minister Hennis van Defensie in overleg met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. Beeld epa
Minister Hennis van Defensie in overleg met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp.Beeld epa

Het ministerie van Defensie zorgt goed voor zijn medewerkers. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag gezegd na kritiek van de militaire vakbond AFMP over de behandeling van Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt.

Militaire vakbonden en D66 willen dat de minister er alles aan doet om de tolken aan een Nederlandse verblijfsvergunning te helpen. 'De vraag is of het verstandig is om op die manier met het asielrecht om te gaan', zei Hennis voorafgaand aan het kabinetsberaad. Hennis benadrukte vandaag dat niet alleen lokale tolken, maar ook chauffeurs, beveiligers en vele andere lokale medewerkers op contractbasis voor Defensie werkten.

Vakbonds-voorzitter Anne-Marie Snels pleitte gisteren in een open brief aan Hennis voor een 'tolkenpardon'. 'Het kan niet zo zijn dat defensiemedewerkers die zich hebben ingezet voor de veiligheid van militairen en Nederland, zelf gevaar lopen', meent Snels.

De minister wilde vandaag verder niet ingaan op de kwestie, omdat die opkwam naar aanleiding van een individuele zaak, namelijk die van de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai. Hij werkte voor de Nederlandse missie in Afghanistan en zegt daardoor gevaar te lopen bij een terugkeer naar zijn geboorteland. Na een afgewezen asielverzoek in Noorwegen kwam hij naar Nederland. Volgens Europese afspraken kun je maar in één Europees land een asielverzoek indienen en daarom neemt Nederland zijn asielverzoek inhoudelijk niet in behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden