Hennie van der Most: de man die van Kalkar een pretpark gaat maken

SLAGHAREN - Ondernemer Hennie van der Most uit Slagharen (45) lijkt de beste papieren te hebben voor de aankoop van de voormalige kernreactor in het Duitse Kalkar.

Voor de koop van de kweekreactor en de bijbehorende 55 hectare grond waren vijf gegadigden. Maar de gemeentraad van Kalkar heeft zich unaniem uitgesproken voor het plan van Van der Most. Kalkar heeft dan binnen enkele jaren geen negatieve klank meer, maar wordt met een grote Europese publieksattractie geassocieerd. Het wachten is volgens Van der Most nog op de regering van Noordrijn-Westfalen. Dan moet hij nog met eigenaar SKB van de reactor in de slag over de verkoopprijs.

Van der Most wil de snelle kweekreactor, die in de jaren zeventig voor ruim zeven miljard gulden werd gebouwd maar vanwege de enorme maatschappelijke protesten nooit in gebruik werd genomen, ombouwen tot een recreatiepark: Kernwasser Wunderland.

Volgens zijn gewoonte wil Van der Most de zaken groots aanpakken. De kweekreactor moet een groot overdekt speelpaleis annex recreatiepark worden met daaraan gekoppeld twee hotels met in totaal 2 000 bedden. “De 500 kantoren in de centrale wil ik ombouwen tot hotelkamers”, aldus Van der Most. Verder wil hij de tien super-waterpompen, die eigenlijk bestemd waren om het koelwater in de kerncentrale rond te pompen, gaan gebruiken om het water mee rond te stuwen in kunstmatige rivieren, die over het hele terrein komen te lopen.

Hennie van der Most is in Oost-Nederland een fenomeen. Na op de LTS te zijn gezakt voor het theoretische deel van het examen machinebankwerken, een korte carrière als pompbediende en onderhoudsmonteur, begon hij 21 jaar geleden voor zichzelf. Hij handelt medio jaren '70 in oud-ijzer en gaat in de omgeving van zijn woonplaats Slagharen letterlijk de boer op om waslijnpalen en landhekken aan de man te brengen, die hij maakt door stukken afvalbetonijzer aan elkaar te lassen. Vanuit het oud ijzer belandt hij in de staalconstructie. Daarin maakt Van der Most fortuin als hij een constructie bedenkt waarmee hij goedkoop maneges kan bouwen, wat hij in die jaren dan ook op grote schaal gaat doen.

Bouwvergunning

In 1980 koopt Van der Most van de curator voor 1,8 miljoen gulden het bedrijfspand van de failliete Nederlandse Bontweverij in Slagharen. Hij ziet mogelijkheden om de oude fabriek om te bouwen tot een multi-functioneel centrum met ruim 200 kamers, een bioscoop, vijf restaurants, bars, vergaderzalen, sportaccommodatie en een tropisch zwemparadijs. Om de gemeente tot spoed te manen bij het afgeven van een bouwvergunning - hij wacht dan al een jaar - stuurt hij reclamevliegtuigjes de lucht in. 'Waar blijft de bouwvergunning', luidt de tekst op de sleep. Inmiddels is er voor circa 40 miljoen geïnvesteerd in de Bonte Wever.

Het zou niet zijn laatste aanvaring zijn met de ambtenarij. Ook bij de realisatie van zijn latere projecten botst hij regelmatig met wetsdienaren van de verschillende gemeenten en provincies. “Dat komt”, legde Van der Most ooit in een interview uit, “omdat ik nooit met architecten werk. Ik bedenk alles zelf. Sommige ideeën ontstaan pas tijdens de bouw. Dat begrijpen ambtenaren niet. Die willen alles vooraf op papier hebben.”

Zo heeft de verbouwing van de watertoren 'De Lichtmis' langs de A28 bij Zwolle tot permanent expositiecentrum voor bedrijven en restaurant geruime tijd stilgelegen vanwege geharrewar met omwonenden en de gemeente Nieuwleusen. Zijn voorliefde om 'iets te doen' met bestaande gebouwen, kwam verder tot uiting bij projecten in Almelo en Oranjestad. Het Almelose Prinses Ireneziekenhuis liet hij voor 21 miljoen verbouwen tot een hotel met 700 bedden: Preston Palace. Ook de formule die hij hanteert bij de exploitatie van zijn projecten is niet altijd alledaags. Bij Preston Palace bijvoorbeeld, betalen de restaurantgasten hun verblijf per uur; beginnend bij 30 gulden en vervolgens aflopend. De bezoeker mag onderwijl net zoveel eten en drinken als hij zelf wil. “Heb ik bedacht toen ik zag, dat de mensen op de administratie heel veel tijd kwijt waren met het uitsplitsen van consumptiekaarten”, legt Van der Most uit.

Preston Palace trekt volgens Van der Most inmiddels 5 000 bezoekers per week. “Tot volgend jaar juni zijn alle weekends al volgeboekt.” De kinderziekten van de eerste jaren, toen sommige bezoekers zich te buiten gingen in hun streven om per uur voor meer geld op te drinken dan ze hadden betaald, zijn door een aangescherpt selectiebeleid verleden tijd.

De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) ontraadde het, maar Van der Most stak in 1992 ruim tien miljoen gulden in de ombouw van de voomalige aardappelmeelfabriek Oranjestad bij Beilen, tot overdekt pretpark. Iedereen twijfelde aan zijn stelling dat 'Speelstad Oranje' jaarlijks tussen de 70 000 en 100 000 bezoekers zou trekken. “Vorig jaar waren het er 250 000 en als het even meezit zullen we dat aantal dit jaar, ondanks de ware zomer, ook weer halen”, zegt Van der Most opgeruimd.

Een beetje durf

Zo zie je maar dat je met 'gezond nadenken en een beetje durf en geluk een heel eind komt', zoals Van der Most immer pleegt te zeggen. Met zijn ondernemingen - hij kocht vorig zomer tussen de bedrijven door ook nog een tv-produktiebedrijf - zet hij inmiddels 70 miljoen gulden per jaar om. Op de loonlijst staan ruim 400 fulltimers en 600 deeltijders. Hoewel inmiddels geslaagd zakenman, die zich bij gelegenheid per privé-helikopter verplaatst, heeft Van der Most zijn oorsprong nooit verloochend. Hij is al die jaren ook gewoon in oud ijzer blijven handelen. “En in die centrale in Kalkar zit nog heel wat oud ijzer”, grijnst hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden