Hennepkenner politie krijgt na 15 jaar gelijk

In 1996 luidde Max Daniel, destijds politiecommissaris in Arnhem, als eerste de noodklok: de Nederlandse hennep werd steeds sterker en de gebruikers werden steeds jonger.

Een joint van nederwiet hoorde bij de harddrugs en niet bij de softdrugs en daarnaar moest onderzoek worden gedaan. Daniel werd toen uitgelachen door onder anderen het Trimbos-instituut, dat hem donderdag echter alsnog gelijk gaf: meer dan 85 procent van de nederwiet is te sterk om softdrug te kunnen zijn.

Daniel bleef bij zijn punt en groeide uit tot de hennepkenner bij uitstek van de Nederlandse politie. Hij is voorzitter van de Expertgroep Drugs en hield zich 2 jaar lang alleen maar bezig met hennep op Schiphol. Op zijn intiatief startte in 2007 het Offensief Hennepteelt: de politie probeert zoveel mogelijk kwekerijen aan te pakken.

,,Dat is de winst van dit nieuwe plan: als nederwiet een harddrug is, zijn de mogelijkheden om ertegen op te treden veel groter. Je kunt hennepplantages en de voorbereidingshandelingen voor de kweek, zoals spullen verkopen in een growshop, veel beter aanpakken. Want geloof me: elke zichzelf respecterende crimineel zit ook in de hennepkweek. Dat is allang geen onschuldige hobby op een zolderkamertje meer'', zegt Daniel, die nu plaatsvervangend korpschef in Friesland is. ,,Een een jointje roken is allang niet meer zo onschuldig.''

Volgens Daniel is de discussie die donderdag is losgebrand over de controleerbaarheid van de wietkwaliteit een beetje onzin: ,,Het gaat helemaal niet in de eerste plaats om de joint die in de koffieshop wordt gekocht, het gaat om het proces daarvoor. Als het kweken van wiet veel strenger strafbaar is, kunnen we netwerken oprollen, heel veel geld confisqueren en de georganiseerde criminaliteit een flinke slag toebrengen. Hoe het dan precies moet met de verkoop in de koffieshop is een zaak voor het gemeentebestuur, maar dat is minder urgent als de politie kan zorgen dat hele sterke wiet, harddrugs dus, niet eens meer in de shop terechtkomt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden