Henk van Gerven ziet een aardige zorgmoloch

Goed nieuws uit het zorgwezen. Het kan veel beter, veel leuker en hoeft echt niet meer te kosten. Vijf politici zagen het gisteren met eigen ogen, in Amsterdam, bij zorgmoloch Cordaan (8261 personeelsleden). Ze zagen een verpleeghuis waar demente ouderen een eigen kamer hebben. Ze kwamen op bezoek bij de zwakbegaafde kunstenaar Barend Zincken, die vroeger met zestien man op een afdeling zat, maar nu - met hulp - zelfstandig woont.

En ze zagen een groep geestelijk wat afgetakelde dames en heren intens tevreden in de huiskamer van een soort woongroep, waarvan de verpleegkundige vertelde dat ze er niet alleen iedere avond samen koken, maar dat ze pas geleden ook collectief besloten tot het nemen van een kat.

Kan allemaal, kost niks extra. Misschien kan het zelfs wel een procent of vijf goedkoper, zegt Eelco Damen, bestuursvoorzitter. Een kwestie van anders organiseren. Van, als het moet, geld van het één naar het ander sluizen. Want dat is Damens boodschap: alleen in een grote organisatie kan - voorbeeldje - de verpleegkundige van de thuiszorg 's nachts geëscorteerd op stap. Eén persoon betalen ze uit het thuiszorgbudget, de ander uit een ander potje.

Die boodschap is vooral gericht op de SP. Zorgmolochen en de SP, dat gaat namelijk niet zo goed samen. "Vroeger kon ik terecht bij thuiszorg Oss", zegt SP-Kamerlid en huisarts Henk van Gerven. "Ik wist wie wie was. Nu is het thuiszorg Brabant of zoiets. Als ik een klacht heb over de was, moet ik een 0900-nummer bellen."

Bovendien: bij Cordaan ging er tot voor kort ook nog eens van alles mis. Het SP- 'meldpunt Cordaan', leverde honderden klachten op. Personeel voelde zich uitgebuit.

De SP was niet de enige met kritiek. Nadat twee jaar geleden een demente man wist te ontsnappen uit een gesloten afdeling van het verpleeghuis Slotervaart en een dag later dood werd gevonden in de sloot achter het tehuis, kwam er 'verscherpt toezicht' van de Inspectie.

Inmiddels is Cordaan zestig bezoeken van de Inspectie verder en is er een hoop veranderd. De bewuste gesloten afdeling gaat vandaag, helemaal gerenoveerd, weer open.

Bestuursvoorzitter Eelco Damen hoopt dat ook de SP nu een wat mildere toon zal aanslaan. Helaas. Zo lovend als nu de Inspectie, GroenLinks, D66, CDA en PvdA reageren, zo zuinig blijft Henk van Gerven. "Ik heb een dubbel gevoel. Ik heb vandaag aardige dingen gezien", zei hij na afloop. "Maar we hebben niet echt met het personeel kunnen praten. Ik weet dat er veel grieven zijn over het salaris van het bestuur. Dat verdient tien keer zoveel als een wijkverpleegkundige. Terwijl de voedingsassistentes worden wegbezuinigd."

"Ik verdien 250.000 euro", zegt Damen. "Dat is nu eenmaal het bedrag dat de politiek heeft vastgesteld voor een organisatie van deze omvang", zegt hij. Van Gerven glimlacht. Zei hij niet al klein beter is dan groot?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden