UpdateFvD

Henk Otten doet aangifte tegen Forumleider Thierry Baudet

Henk Otten bij zijn beëdiging in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Henk Otten bij zijn beëdiging in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Senator Henk Otten, voormalig penningmeester van Forum voor Democratie, doet aangifte tegen Forumleider Thierry Baudet wegens smaad. Hij kondigt aan ook aangifte te doen tegen kopstukken Rob Rooken en Paul Fentrop.

Forum heeft Otten uit de partij gezet omdat hij met geld zou hebben gerommeld. Otten is het daar niet mee eens. Het gaat slechts om een ‘boekhoudkundige verdeling van de kosten’. Hij spreekt over ongefundeerde beweringen van het bestuur die ‘mijn goede naam en reputatie ernstig beschadigen’.

Otten en Baudet - die samen Forum voor Democratie hebben opgericht - liggen al langer met elkaar in de clinch. Otten uitte eerder dit jaar kritiek op de ‘te extreme’ koers van de partijleider, waarna Baudet hem uit het partijbestuur zette.

Ook werd Otten, die lijsttrekker was voor de Eerste Kamerverkiezingen, vervangen als beoogd fractievoorzitter door Paul Cliteur, een mentor van Baudet. Otten nam in juni wel gewoon plaats in de Eerste Kamer. Hij zegt zijn zetel te willen behouden.

Eenmansfractie

Henk Otten gaat alleen verder, als eenmansfractie. Forum beschuldigt Otten van fraude: volgens het partijbestuur van Forum heeft de oud-penningmeester ‘een ongeoorloofde betaling aan een relatie gedaan’ en heeft hij ‘samengespannen’ met een toeleverancier van de partij, over een valse factuur.

De partij heeft een melding gedaan bij het ministerie van binnenlandse zaken. Om welke bedragen het gaat, is niet bekendgemaakt. Forum beroept zich op een onderzoek van een accountant. “Die heeft geconstateerd dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd in 2018”, aldus het partijbestuur. Dat bestaat uit Baudet en één andere bestuurder Rob Rooken.

Otten ontkent de nieuwe beschuldigingen. “Volgens de beproefde #methodebaudet wordt mij deze keer ‘fraude’ in de schoenen geschoven om politiek af te rekenen. Sta volledig achter het gevoerde beleid, dit is smaad! Blijf gewoon lid EK.”, zei hij op Twitter. Hij werd per brief uit de partij gezet.

Nog maar een maand geleden maakte Forum voor Democratie in één keer zijn entrée als grootste fractie in de Eerste Kamer. Tussen politiek leider Thierry Baudet en Henk Otten waren de verhoudingen toen al verzuurd. Otten was op een zijspoor gerangeerd omdat hij door het partijbestuur was beschuldigd 30.000 euro uit de kas aan zichzelf betaald te hebben. Hij had ook anderen in de partij betalingen gedaan, wat niet tot klachten leidde. Zelf zei Otten dat het conflict ‘karaktermoord’ was, een afrekeningen omdat hij in een interview in NRC kritiek had op de koers van Thierry Baudet. Nu Otten wordt weggestuurd, is Forum met elf overblijvende zetels één zetel kleiner dan de VVD.

Juridische stappen

Otten zei woensdag al juridische stappen te overwegen. Thierry Baudet wilde van hem af en daarom is 'een smoking gun’ bedacht, aldus de medeoprichter van Forum, die openheid van zaken wil geven tegenover de andere leden. Maar volgens hem is hij bewust geroyeerd voordat de ledenvergadering van Forum plaatsvindt, zodat hij niet de kans daartoe krijgt. “Dit is gewoon laag. Dan zal ik mij op een andere manier moeten verdedigen”, aldus Otten. “Er zijn mensen die mijn verhaal kunnen bevestigen. Ik ben bereid om alle uitleg te verschaffen.”

“Ik heb tot nu toe echt mijn best gedaan in het partijbelang te handelen en heb veel geaccepteerd”, zegt Otten, die ontkent dat hij gefraudeerd heeft. “Maar nu is het klaar. Dit is beneden alle peil. Pure smaad wat hier gebeurt.”

Lees ook:
Henk Otten was de zakenman die Thierry Baudet grootmaakte

Als ‘Henk de Tank’ hield zakenman Henk Otten alle macht bij de partijtop van Forum voor Democratie, waar hij zelf tot voor kort de leidende figuur was. Wie is hij precies?

Otten versus Baudet, de eerdere botsing

De eerdere ruzie in Forum voor Democratie ontstond door een ‘centenkwestie’ en ‘botsende karaktertjes’.Ook toen Forum het conflict suste, waren lang niet alle vragen beantwoord. De politieke redactie zette de zaak op een rij.

Baudet in opspraak door uitlatingen over vrouwen en abortus

Een paar dagen voor de Europese verkiezingen trok Thierry Baudet de aandacht met een essay waarin hij zich kritisch uit over abortus, euthanasie en werkende vrouwen. De leider van Forum voor Democratie (FvD) schreef een recensie over de nieuwste roman van de Franse schrijver Michel Houellebecq: ‘Sérotonine’. Met zijn interpretatie van het boek ligt Baudet - opnieuw - onder vuur van andere partijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden