Henk Krol: spijt van knieval voor Demmink

Henk KrolBeeld ANP

Henk Krol, voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant, heeft spijt dat hij zo'n 10 jaar geleden zijn handtekening heeft gezet onder een hoofdredactioneel commentaar in zijn blad. In dat commentaar schreef Krol dat er geen reden is te twijfelen aan de integriteit van Joris Demmink.

Krol werd vrijdag gehoord als getuige in een procedure rond voormalig topambtenaar van Justitie Demmink. In 2003 publiceerde Krol samen met Panorama een stuk over pedoseksuelen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Demmink kwam daarin onder een gefingeerde naam voor. Het stuk leidde tot commotie en tot problemen voor de schrijvers van het stuk.

Verkeersongeluk
Krol verklaarde dat hij destijds graag langer onderzoek had gedaan dan de vijf maanden die hij en zijn Panoramacollega Fred de Brouwer eraan hebben besteed. De Brouwer kwam een maand geleden om het leven bij een verkeersongeluk in Thailand. Volgens Krol is De Brouwer nog lang intensief met het dossier-Demmink bezig geweest en is zijn vertrek uit Nederland mede ingegeven door desillusie over de gang van zaken in 2003.

Krol heeft na de publicatie van het gewraakte stuk een gesprek gehad met Demmink, in diens Haagse woning. Dat leidde tot een journalistiek opgetekend weerwoord van Demmink, dat niet is gepubliceerd, op last van het ministerie, aldus Krol. De reden voor dit plotselinge terugtrekken is hem duister gebleven.

Groot aantal bronnen
Voor het artikel in de Gay Krant en Panorama spraken Krol en De Brouwer met een groot aantal bronnen, onder wie oud-minister Hilbrand Nawijn. De naam van een andere voormalige bewindsman wilde Krol niet noemen, omdat hij deze beloofd heeft dat niet te doen. Demminks advocaat Harro Knijff stond er vandaag aanvankelijk op dat Krol voor de dag zou komen met de naam, 'omdat Demmink daar recht op heeft'.

Knijff mag er een paar dagen over nadenken of hij hieraan vasthoudt. Doet hij dat, dan krijgt Krol de gelegenheid zijn bezwaren hiertegen schriftelijk kenbaar te maken. De rechter-commissaris beslist daarna.

Roestige Spijker
Het verhoor van Krol maakt deel uit van een zogeheten voorlopig getuigenverhoor, op touw gezet door stichting De Roestige Spijker. De stichting wil de onderste steen boven over Demmink, die sinds jaar en dag wordt beschuldigd van seks met jonge jongens.

In een recent tv-interview zei Krol dat hij nog steeds niet weet of het waar is wat er allemaal over Demmink wordt beweerd. Bewijs is er volgens hem niet. Ook zei hij dat hij niet bang is voor Demmink, maar mensen in zijn omgeving wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden