Henk Krol kan het bijna niet geloven: met 3 zetels de Kamer in

JOCHEM HEMINK EN JURRE PLANTINGA | AMSTERDAM

Nee, ze mochten niet bij de grote lijsttrekkersdebatten zijn. En ja, tijdens die debatten ging het meer over Europa, de zorg, leiderschap en vakantiekiekjes dan over pensioenen. Maar wie het laatste lacht, lacht het best: Henk Krol heeft zijn ouderenpartij met drie zetels - volgens de laatste prognoses - de Kamer ingeloodst.

Het zat er gezien de peilingen van de laatste weken aan te komen, maar is niettemin een prestatie van formaat. Even groot als de SGP, groter dan de Partij van de Dieren, slechts een zetel minder dan GroenLinks."Het is bijna niet te geloven", aldus de beduusde lijsttrekker.

Het is niet de eerste keer dat er een partij gericht op het wel en wee van ouderen in de Tweede Kamer gaat zetelen. In 1994 deden twee ouderenpartijen hun intrede, het Algemeen Ouderen Verbond en de Unie 55+, samen goed voor zeven zetels. Maar in de vier jaar dat de partijen in de Kamer zaten, kregen ze weinig voor elkaar: er was meer geruzie, dan eensgezindheid.

Dat zal Jan Nagel beslist anders willen doen. De oprichter van 50Plus, eerder betrokken bij de opkomst van Leefbaar Nederland - de partij waar Pim Fortuyn zijn entree in de landelijke politiek maakte - was in zijn nopjes met de uitslag: "We willen graag het parlement in, en zijn zeer dankbaar voor de zetels. We hoopten op twee, maar drie had ik echt niet verwacht. De ouderen zullen gaan merken dat er nu wat voor hen wordt gedaan."

Krol kon dat beamen: "Het is fijn dat we de ouderen nu een stem kunnen geven, ze zijn namelijk zeer verwaarloosd. Maar vanaf nu kan niemand meer om hen heen." Dat de partij met die boodschap drie zetels heeft veroverd, is tekenend voor de kloof tussen de meeste politieke partijen en een, kennelijk, aanzienlijk deel van het electoraat. Is de meerderheid van de politieke partijen het er na een decennialange strijd eindelijk over eens dat de pensioenleeftijd omhoog moet, daar denken flink wat oudere kiezers dus heel anders over.

Of Krol alleen maar zijn hakken in het zand zal zetten, is de vraag. Breekpunten heeft de partij in ieder geval wel: aan de pensioenleeftijd wordt niet gemorreld en een verhoging van de vakantietoeslag voor AOW'ers naar 8 procent is een absolute voorwaarde.

Vandaag, als de lijsttrekkers van alle partijen door Kamervoorzitter Verbeet worden geconsulteerd om de uitslag te bespreken, zal Krol op de bellijst staan. Daarmee is bereikt wat tijdens de campagne niet lukte. Moest Krol een week geleden nog smeken voor één minuut zendtijd bij de NOS, nu heeft hij een nog veel groter podium: het Binnenhof.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden