Henk Kamp laf met keus voor Defensie

VVD'er Henk Kamp is een actieve deelnemer aan het debat over de multiculturele samenleving. Dat hij in het nieuwe kabinet Defensie verkiest boven de post Vreemdelingen- en integratiebeleid, is laf.

Jarenlang heeft minister van defensie Henk Kamp als VVD-kamerlid iedereen de les gelezen over het Nederlandse immigratie-, integratie- en asielbeleid. Daar deugde niet veel van. Kamp gaf er vele malen blijk van dat hij heel graag wilde laten zien hoe het wel moest. Vorige week bedankte hij voor de eer.

Na zijn intrede in de Tweede Kamer in 1994 groeide Henk Kamp in tamelijk korte tijd uit tot een van de dominantste deelnemers aan het debat over immigratie-, integratie- en asielbeleid. Aanvankelijk was hij woordvoerder integratie, maar vanaf 1998 nam hij de portefeuille asiel en immigratie over van vertrekkend VVD-fractieleider Frits Bolkestein die toen Europees Commissaris werd.

Kamp werd al snel de gedoodverfde ministerskandidaat van zijn partij voor de post Vreemdelingenzaken en integratie. In 2002 liep hij zijn droombaan nog mis. De LPF claimde de post en niemand durfde tegen die eis van de politieke nazaten van Pim Fortuyn in te gaan.

Hilbrand Nawijn bleef echter maar zo kort minister dat hij eigenlijk niet meer was dan de ideale kwartiermaker voor Kamp. In januari 2003 liet Kamp weten ,,in het volgende kabinet minister van integratie en vreemdelingenzaken te willen worden''. Want, vertrouwde hij een verslaggever van NRC Handelsblad toe tijdens een werkbezoek aan Antwerpen op 9 januari 2003 ,,de problemen rond immigratie en integratie zijn zo ernstig, dat ik mijn taak ken''. Het vaderland roept, staatsman Kamp weet wat hem te doen staat.

Een week later, op 18 januari 2003, gaf Kamp een interview aan de website www.democrates.net die naar eigen zeggen 'de andere kant van de politieke correcte samenleving belicht'. In dat vraaggesprek zei toenmalig minister van Vrom Kamp dat immigratie en integratie ,,toch vooral een problemenportefeuille vormen''. Maar, aldus de bewindsman, ,,als politicus heb je de ambitie om iets te doen aan de dingen die het meest mis zijn. En naar mijn overtuiging kan aan de integratie en de te grote immigratie het meest verbeterd worden''.

Kamp is heel coherent in zijn opvattingen over immigratie en integratie. Door de jaren heen heeft hij er in de Kamer en in interviews voor gepleit om de instroom van vreemdelingen op alle mogelijke manieren te beperken (stringent asielbeleid, opvang vluchtelingen in de regio, huwelijksmigratie en gezinshereniging aan banden leggen), opdat er een maximale inspanning gedaan kan worden voor de integratie van de in Nederland aanwezige immigranten en asielzoekers (arbeidsparticipatie verhogen, criminaliteit verlagen, inburgering stimuleren, alle vormen van discriminatie bestrijden). Daarbij schuwt Kamp het gebruik van dwangmiddelen niet (boetes of kortingen op uitkeringen voor wie niet naar de inburgeringscursus komt, inhouden van de kinderbijslag als ouders hun kinderen tijdelijk naar het land van herkomst sturen om daar onderwijs te volgen).

Kortom, Henk Kamp heeft een duidelijke visie op vreemdelingenbeleid en integratie. Je kunt daarover met hem van mening verschillen, maar niemand kan ontkennen dat Kamp er serieuze opvattingen op na houdt over vreemdelingenbeleid en integratie.

Vorige week kreeg Henk Kamp het aanbod waarop hij zoveel jaren heeft moeten wachten. Hij kon minister van vreemdelingenzaken en integratie worden. Eindelijk werd hem de kans geboden zijn ideeën in de praktijk te brengen en te tonen hoe het wel moet.

Maar Kamp weigerde. Hij ging liever naar Defensie, de post die hij naast zijn ministerschap van Vrom, de laatste tijd heeft waargenomen. Kamp heeft zijn eigen geloofwaardigheid met terugwerkende kracht een flinke deuk bezorgd. Wie zo lang van de daken schreeuwt dat het vreemdelingenbeleid en het integratiebeleid niet deugen en dat hijzelf wel weet hoe het moet, kan als hij daartoe de kans krijgt niet weglopen voor de verantwoordelijkheid.

Wie denkt dat Kamp er nu beschroomd het zwijgen toe doet over de portefeuille die hij niet wilde, vergist zich. Op de dag van zijn beëdiging tot minister van defensie ging hij in de Volkskrant gewoon door met het uitstippelen van het door hem gewenste vreemdelingen- en integratiebeleid.

Henk Kamp, nooit te beroerd voor wat gratuite opmerkingen, altijd bereid om de verantwoordelijke bewindspersonen voor de voeten te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden