Opinie

Henk en Ingrid zijn tevreden, en niet dom

null Beeld

Geert Wilders drukt een grote stempel op het regeringsbeleid. En hij geeft zijn kiezers het gevoel dat ze eindelijk worden gehoord.

Op 9 juni 2010 zorgden Henk en Ingrid ervoor dat de Partij voor de Vrijheid 24 zetels haalde. De linksgeoriënteerde media ontploften. Nederland zou de risee van Europa worden. De PVV was ondemocratisch, discriminerend, mogelijk racistisch, in ieder geval kortzichtig en dom. Sommigen zagen in Henk en Ingrid de nieuwe bruinhemden, hoorden de met metaal beslagen hakken al op de stenen slaan. Ook werd voorspeld dat Wilders slechts op macht uit zou zijn; hij zou na de verkiezingen niets voor Henk en Ingrid bereiken. Nu, een jaar later, wordt het tijd om de balans op te maken. Wat heeft de PVV voor Henk en Ingrid gedaan? Genoeg, zou ik zeggen.

Hoewel velen anders denken, is de PVV-stemmer niet dom. Ook de PVV-stemmer snapt dat elke politieke partij moet onderhandelen. Toen Wilders kort na de verkiezingen Wilders dat de AOW-leeftijd toch geen breekpunt was, klonk in de media hoongelach. Zie je wel, Wilders liet zijn stemmers nu al vallen, nu zouden zij zich tegen hem keren. Het tegendeel bleek waar.

Henk en Ingrid ervaren wel degelijk de invloed van hun stem op het regeringsbeleid. Bijvoorbeeld: de PVV staat voor zwaarder straffen. Tegenstanders mogen beweren dat zwaarder straffen de kans op recidive alleen maar groter maakt, Henk en Ingrid hebben hier maling aan. Zij zien waar straf primair voor hoort te staan: genoegdoening en bescherming van de samenleving. Zolang een crimineel is opgesloten, is de kans op recidive nul. De PVV wil taakstraffen voor sommige delicten verbieden, wil minimumstraffen invoeren en kiest voor een systeem van 'three strikes out'. Het kabinet lijkt een aantal van deze voorstellen te gaan overnemen, in elk geval de minimumstraffen.

Nu de PVV meer te vertellen heeft, is ook het beleid ten aanzien van immigratie en de islam harder geworden. Gezinsmigratie werd moeilijker, radicale geestelijken worden vaker geweerd, de asielprocedure is verzwaard en de boerka wordt verboden, alles volgens de afspraken in het gedoogakkoord. Het zijn allemaal punten die dankzij de PVV zijn bereikt.

Ook geeft de overheid eindelijk toe wat Henk en Ingrid al jaren wisten: de multiculturele samenleving is failliet. Maakt dit dat Henk en Ingrid discrimineren? Dat valt wel mee. Het programma van een aantal linkse partijen die bezwaar hebben tegen de PVV, is momenteel rechtser dan het programma van Janmaat 25 jaar geleden, ook op het punt van immigratie en asiel.

Wilders durfde het afgelopen jaar namens Henk en Ingrid ook tegen de EU op te staan, de fraude in de EU te bespreken en nieuwe lidstaten te weren. De Europese Unie is volgens Henk en Ingrid knettergek. Waarom moet Nederland elk jaar de grootste nettobetaler zijn? Waarom gaan de kosten van het Europees parlement omhoog? Waarom gaat er geld naar Griekenland, terwijl iedereen weet dat deze leningen moeten worden afgeschreven? Waarom meebetalen aan landen waar de inwoners jaren eerder op pensioen gaan?

De andere politici beloven dat de EU uiteindelijk positief voor Henk en Ingrid zal zijn. Henk en Ingrid hebben echter genoeg van alle beloften, ze willen de EU niet meer. Wilders verwoordt dat.

En zo is er meer bereikt. Er worden dankzij de PVV minder onzinnige uitgaven gedaan door de overheid. Subsidies geven aan kunst, terwijl zieken te weinig zorg hebben? Die tijd is voorbij. En hoewel er op de zorg bezuinigd wordt, weten Henk en Ingrid maar al te goed dat het de PVV is die het minst van alle politieke partijen wil korten op handen aan het bed.

Voor Henk en Ingrid persoonlijk is er misschien nog niet zo veel ­veranderd. Maar het belangrijkste is dat Wilders hun het gevoel geeft dat ze gehoord worden. Daarom zullen ze op de PVV blijven stemmen. ­Zolang de PVV wordt weggezet als een partij van domme mensen, waar niet naar geluisterd hoeft te worden, zal de partij alleen maar verder groeien.

Ik adviseer al die critici om het daarom anders aan te pakken. Luister naar de PVV-aanhang, leer van wat zij denken en van wat zij willen. Nu al is 16 procent van de PVV-stemmers hoogopgeleid en dit percentage stijgt. Hebben de andere partijen dan nog steeds het gevoel dat ze boven de populistische PVV staat? Dan wordt het tijd dat ze zich realiseren dat de PVV nodig is omdat zij (de elite) gefaald hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden