Henk en Ingrid tevreden met lege handen

Wilders' successen zijn maatregelen die anderen treffen. Voor Henk en Ingrid, de PVV-stemmers, doet hij helemaal niets.

PVV-stemmer Rob Dijkstra stelt op de Podiumpagina van afgelopen zaterdag trots vast dat Geert Wilders en zijn PVV het eerste jaar veel hebben bereikt. Wie het lijstje met prestaties langsloopt moet vaststellen dat daar niets voor de PVV-kiezers bijzit.

Geert Wilders wordt wel de opvolger van Pim Fortuyn genoemd. Er is minimaal één groot verschil: Fortuyn had hart voor zijn kiezers. Zijn belangrijkste kritiek op Paars (en daarvoor regerende kabinetten), en met name op 'zijn' PvdA, was dat de regering-Kok mensen in de achterbuurten van de grote steden aan hun lot overliet. Hij benoemde de problemen in die wijken, inclusief de veranderende samenstelling van de bevolking. Voor Wilders draait het geheel om die veranderende samenstelling.

Dat grote verschil tussen beide volkshelden tekent Rob Dijkstra's lijstje met de PVV-successen in haar eerste gedoogjaar. Op het gebied van criminaliteit zijn Henk en Ingrid volgens Dijkstra blij met zwaarder straffen, beperken van taakstraffen en invoering van het systeem three strikes out.

Ze juichen voor harder immigratiebeleid, verzwaarde asielprocedures en het boerkaverbod. Ze steunen de kritiek van Wilders op alles wat met Europa te maken heeft. En niet te vergeten de subsidies op de kunst zijn eindelijk aangepakt.

Het zijn allemaal maatregelen die ánderen treffen, geen enkele die ten goede komt aan Henk en Ingrid zélf. Het is als iemand die blij wordt als zijn buren slecht weer hebben op hun vakantie.

Nee, Wilders heeft niets, maar dan ook niets voor Henk en Ingrid gedaan. De rollator blijft in het basispakket, dat is het hoogste wat de PVV-voorman voor de ouders van Henk en Ingrid heeft bereikt.

Hij heeft de hard snoeiende regering geen enkele keer een halt toegeroepen als het om de voorzieningen van zijn kiezers ging. Hij maakt zich niet hard voor meer handen aan het bed (verkiezingsbelofte) of voor de AOW (breekpunt). Hij stemt in met de bezuinigingen op het onderwijs die de zwaksten treffen en steunt de afbraak van de zorg door het (vrijwel) afschaffen van het persoonsgebonden budget en andere bezuinigingen goed te keuren. En hij helpt bij de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek die per saldo slecht uitpakt voor de mensen in de volkswijken.

Om het nog erger te maken stemt Wilders in met de drastische korting op investeringen die deze wijken leefbaarder maken. Niet omdat hij daar een visie op heeft, maar louter omdat hij in de oppositie Ella Vogelaar links en dus knettergek vond, en omdat het de wijken zijn waar het overgrote deel van de moslims wonen. Fortuyn zou Ella en haar Vogelaarwijken hebben omhelsd, omdat ze eindelijk aanpakken wat links en rechts decennialang verwaarloosden. Wilders laat die woonwijken verder verpieteren en daarmee zijn eigen kiezers in de kou staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden