Henk Baars voorzitter Acht Mei

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Henk Baars is gekozen tot voorzitter van de Acht-meibeweging, de koepelorganisatie van vernieuwingsgezinde organisaties en groeperingen in de rooms-katholieke kerk. Hij volgt Hedwig Wasser op, die deze functie vanaf 1992 heeft vervuld.

Met Baars krijgt 'Acht mei' voor het eerst een man en een theoloog aan het hoofd. Baars (1952) is kerkelijk opbouwwerker en dekenaal coördinator in het bisdom Haarlem. Vanaf het begin in 1985 tot 1996 heeft hij de jaarlijkse Acht Mei-manifestaties georganiseerd.

Dit jaar werd deze bijeenkomst afgelast wegens de anders bijna gelijktijdige Kerkendag in Kampen; in augustus belegt 'Acht mei' in Maastricht een soort internationale kerkendag voor progressieve katholieken. In het streven naar dialoog en toenadering is het de bedoeling dat in het jaar 2000 de Acht-meimanifestatie opgaat in een toogdag voor katholieken van alle snit.

Henk Baars was voorzitter van de stichting 'Kerk Hardop', die de afgelopen jaren in navolging van Duitsland en Oostenrijk een referendum voor vernieuwing in de rk kerk organiseerde. Daarin kon men zich uitspreken voor onder meer vrouwelijke priesters, opheffing van de celibaatsverplichting en aanvaarding van homoseksualiteit.

Anders dan in Oostenrijk, waar honderdduizenden tekenden, oogstte Baars met de zijnen nauwelijks 15.000 steunbetuigingen.

Met kerstmis hekelde bisschop Bomers van Haarlem dat zoveel kerkelijke 'opposanten' een salaris genieten van de kerk. Daar moet volgens hem een eind aan komen, want oppositie leidt tot uitholling van het geloof. Een dekenale werker als Baars staat uiteraard bij het dekenaat op de loonlijst, niet bij het bisdom zelf. Maar als eerste woordvoerder van de binnenkerkelijke 'oppositie' mag Baars zich door Bomers' kerstboodschap zeker aangesproken voelen. Destijds troostte Baars zich met de vaststelling dat andere bisschoppen zich van Bomers' dreigementen distantieerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden