Hengelaars opgelet: Vissen hebben wél gevoel
De vraag of vissen gevoel hebben, houdt de gemoederen al net zo lang bezig als de vraag of er eerst een kip was. Of een ei. Het antwoord op de vissenvraag is nog altijd niet gegeven: wel blijkt uit een recente studie dat koudbloedige diertjes last kunnen hebben van stress. Zelfs zoveel last dat ze er koorts van krijgen - emotionele koorts.
Het onderzoek werd vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Proceedings of the Royal Society B en is slecht nieuws voor verwoede hengelaars. Uit een proef met zebravisjes is gebleken dat vissen veel gevoeliger zijn dan aangenomen werd. De diertjes hebben kleine hersenen, de hersenschors ontbreekt en worden daarom vaak gezien als stomme beesten. De studie met de zebravisjes werpt echter een andere blik op die theorie.
Stress
De onderzoekers verdeelden in het onderzoek een plexiglazen tank in zes compartimenten, die onderling met elkaar in verbinding stonden. In alle bakken plaatsten ze een groep van de zebravissen.
De vissen kregen daarna de tijd om hun favoriete plekje te zoeken in de tank. Drie van die groepen werden vervolgens met een netje op hun plaats gehouden, waardoor de vissen gestrest raakten. Na hun vrijlating in het centrale deel van het aquarium zochten de gestreste visjes al snel het warme water op, waarbij hun lichaamstemperatuur met enkele graden steeg: de genoemde emotionele koorts.
Volgens de onderzoekers is daarmee aangetoond dat vissen zich bewust zijn van hun omgeving. Of omgekeerd: "Het haalt het argument weg dat vissen geen bewustzijn hebben."