Hendriks ziet tegenvallers, maar ook lichtpuntjes

Balans | Het aantal van 19 medailles viel tegen. Toch ziet chef de mission Maurits Hendriks de Nederlandse sport nog meedoen in de wereldtop.

De olympische medaillespiegel vertelt nooit het hele verhaal. De gouden medailles bepalen de volgorde van de landen in het klassement, maar ook belangrijk is het totale aantal én in hoeveel takken van sport het erepodium is gehaald. Kijkend in de spiegel na de Spelen van Rio de Janeiro zag Maurits Hendriks tegenvallers, maar ook lichtpuntjes.

"Ik ben trots op de kracht waarmee de Nederlandse sport zich heeft gemanifesteerd", zei de chef de mission van NOC-NSF gisteren in zijn terugblik op de eerste Spelen op Zuid-Amerikaanse bodem. "We handhaven onze positie op de ranglijst met goud en het aantal medailles. De Nederlandse topsport doet in volle breedte mee in de wereldtop. We hebben in meer sporten medailles gehaald en dat is belangrijk."

Hendriks sprak zijn teleurstelling uit over het aantal van negentien in Rio veroverde medailles. Deze eeuw werden er alleen in 2008 in Peking minder medailles gehaald: zestien. Opvallend was in Rio de geringe inbreng van judo (brons), hockey (zilver), zwemmen (nul) en paardensport (nul), normaal toch grote prijzenpakkers.

"We gaan met de bonden zoeken naar oorzaken", zei Hendriks. "Bij het judo was het prestatieniveau de afgelopen cyclus het niveau wat ze hier hebben laten zien. De verwachtingen moeten dan wel realistisch zijn. Hippisch met nul medailles is een tegenvaller. Nederland is de laatste jaren dominant geweest. Dan kun je niet zomaar zeggen dat het opeens niet goed gaat met de hippische sport."

undefined

Bestuurlijke spanningen

Het zwemmen werd in de aanloop naar de Spelen geteisterd door problemen buiten het zwembad. Volgens Hendriks hebben die zonder twijfel een rol gespeeld bij de tegenvallende prestaties. "Het is cruciaal dat je in de laatste fase van de voorbereiding rust en stabiliteit hebt in je programma. Bestuurlijke spanningen en coachwisselingen komen de prestaties niet ten goede."

Ook de competitiedichtheid was dit jaar weer toegenomen, constateerde Hendriks. "De verschillen tussen goud, brons en zilver worden steeds kleiner. Maar ook het verschil tussen de vierde plaats en de medailles." Het aantal net gemiste plakken was groot, zei Hendriks, die in dat opzicht Churandy Martina, Jeroen Dubbeldam, Ellen van Dijk en Lilian de Geus noemde.

"Dat we nog meedoen in de strijd om de toptien is een goede vaststelling", meende Hendriks. "We zitten in een zware mondiale strijd. Onze ambitie is om het zo goed mogelijk te doen. Met hoe groot we zijn, of hoeveel geld we hebben, daar kan je niet veel mee. Het enige waar je iets mee kan is die lijst met medailles. Dat is de enige objectieve manier om de rol die wij willen spelen in de wereld te meten."

De komende tijd worden niet alleen de sportieve prestaties geëvalueerd, ook het functioneren van Hendriks wordt tegen het licht gehouden. "Ik ga nu geen uitspraak doen over mijn toekomst", zei Hendriks. "Ik ben technisch directeur en het bestuur van NOC-NSF beslist om de vier jaar over de positie van chef de mission. Jeroen Bijl vervult die rol bij de komende Winterspelen in Pyeongchang en het bestuur zal ook gaan nadenken over Tokio 2020."

undefined

niet getwijfeld aan Wegsturen Van Gelder

Een van de moeilijkste beslissingen die Maurits Hendriks in Rio de Janeiro moest nemen was het wegzenden van Yuri van Gelder, de ringenturner die zich niet gehouden zou hebben aan de door NOC-NSF opgestelde normen en waarden. "Ik heb nooit getwijfeld en ik sta nog altijd achter de basis van die beslissing", zei de chef de mission gisteren.

Inmiddels heeft de sportkoepel Van Gelder hulp aangeboden. "Het is voor hem een traumatische ervaring. Dan is het van belang, dat de begeleiding die daarbij hoort er is. Het is aan Yuri zelf om daar gebruik van te maken."

undefined

nog eens kijken naar 'losersvlucht'

De uitgeschakelde sporters die door NOC-NSF eerder naar huis werden gestuurd, hebben dat gezien als een grote opoffering. "Ik heb dat van verschillende kanten gehoord en dat voelt slecht", zei Maurits Hendriks. "Daar moeten we serieus naar kijken." Vorige week dinsdag vertrok een vliegtuig met sporters naar Nederland. Die vlucht werd in Rio al snel de 'losersvlucht' genoemd. "Ik realiseer me dat het wringt met de olympische gedachte", erkende Hendriks. De uitgeschakelde sporters moesten naar huis omdat NOC-NSF bang was dat het prestatieklimaat voor de sporters die nog in actie moesten komen werd verstoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden