Hendriks hamert op expertise

Nederland moet als sportland structureel tot de toptien van de wereld gaan behoren. Dan moeten ook de faciliteiten van hoge kwaliteit zijn.

Om de fundamenten onder de ambities van Nederlands als topsportland te verstevigen, krijgen de shovels vrij spel op Papendal. Eind 2011 moet de realisatie voltooid zijn van de Arnhem Hal, een gebouw van drie verdiepingen met in totaal 18.000 vierkante meter aan sportaccommodaties. Tevens wordt er gewerkt aan een onderwijslocatie en liggen er tekeningen klaar voor de aanleg van een fietscrossbaan.

Niet in de bouwplannen opgenomen, maar wel een wens van Maurits Hendriks is een medaillemeter aan het hoofdgebouw van het nationale sportcomplex aan de rand van Arnhem. „Daar zouden we iedere week de medailles van EK’s en WK’s moeten bijtellen”, zei de technisch directeur van NOC-NSF gisteren. „Dan hadden we er na de EK judo weer een paar kunnen bijzetten. Zo maak je inzichtelijk dat het hier echt ergens over gaat.”

Het één keer in de vier jaar tellen van de op Zomer- en Winterspelen behaalde gouden medailles doet in de ogen van Hendriks geen recht aan wat de topsportbeleving in Nederland is. „We moeten onze resultaten op jaarlijkse basis zichtbaar maken”, aldus de opvolger van de naar de Engelse atletiekbond vertrokken Charles van Commenée. „Daarom komen we aan het eind van het jaar met een indexeringsmodus. Dan kun je laten zien wat we hier doen.”

De ambitie van de nationale sportkoepel NOC-NSF is om van Nederland een topsportland te maken, met een structurele plaats in de toptien van de wereld. Voor Hendriks, over drie jaar in Londen chef de mission, is de medaillespiegel niet de enige graadmeter. Hij is van mening dat Nederland „in alles goed moet zijn en niet als volger, maar als trendsetter.” Ook in de begeleiding van topsporters moet Nederland van wereldklasseniveau zijn.

De oud-hockeycoach: „NOC-NSF moet het expertisecentrum van de topsport worden. We kunnen alleen bonden helpen als ze hier echt terecht kunnen met hun vragen. Alleen op de huidige fundamenten gaan we het niet redden, we moeten echt een volgende stap maken. Wij verwachten dat onze atleten excellente prestaties leveren. We willen ze op het podium en dat lukt alleen als we ze daar tot in de perfectie voor faciliteren.”

Om de volgende stap te kunnen maken is Hendriks druk doende een team om zich heen te bouwen. „We moeten misschien iets terug van een beleidsorganisatie naar het creëren van een team met inhoudelijke kennis.” De aanstelling van Kamiel Maase was daarvan een eerste aanzet. De oud-atleet moet vragen uit de topsport naar de wetenschap vertalen. Volgende week begint de Australische kracht- en conditietrainer Scott Dickinson op Papendal en over twee weken hoopt Hendriks de nieuwe prestatiemanager teamsporten te kunnen presenteren.

Tijdens de perslunch, die vooraf gegaan werd door een rondleiding op Papendal, benadrukte Hendriks gisteren het belang van de CTO's, de Centra voor Topsport en Onderwijs. Ook onderstreepte hij de traditie van coaching in Nederland. „Wat is er mooier dan die gerenommeerde coaches bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren.”

In de aanloop naar de Spelen van 2012 in Londen beschikt Hendriks over hetzelfde financiële budget als zijn voorganger Van Commenée: 40 miljoen euro per jaar. Van dat bedrag mag hij vijf miljoen euro per jaar naar eigen inzicht besteden, de rest wordt op een vaststaande manier verdeeld. Of dat bedrag toereikend is om de stevige ambitie waar te maken, weet Hendriks niet. „Ik hoop dat er hier en daar nog een paar kleine plusjes uitkomen.”

Hendriks richt zich in eerste instantie op de Spelen van 2012 in Londen, maar meer dan met een schuin oog volgt hij de ambitie van Nederland om de organisatie van de Spelen van 2028 in huis te halen. Dat ambitieuze plan wordt in juni in het kabinet besproken. „Het is het ultieme doel dat de wereld het jou geeft om de Spelen te organiseren”, droomt Hendriks. Maar daar hangt of staat niet alles mee. „Het is mijn dagelijks werk om sporters en teams beter te maken. Dat is niet afhankelijk van het feit of wij de Spelen krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden