Hendriks blij met het groepsgevoel binnen Team NL

Chef de misson waarschuwt voor gevolgen van schaatssuccesen. 'Er zal op ons gejaagd worden.'

SOTSJI - Maurits Hendriks lag een nacht wakker. De chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg wilde tot zich laten doordringen wat er de afgelopen weken in Sotsji allemaal is gebeurd. Het lukte hem nauwelijks. Nederland was in de Russische badplaats aan de Zwarte Zee succesvoller dan ooit: met 24 medailles eindigde Nederland op de vijfde plaats in het medailleklassement. "De sporters deden wat ze moesten doen, op het juiste moment", zei Hendriks gisteren. "Daar kun je alleen maar een heel groot respect voor hebben."

Hendriks kwam tot de conclusie dat zijn vooraf gestelde ambitie, die van negen medailles (Vancouver plus één) een magere was geweest. "Als je terugkijkt, was dit misschien een bescheiden doelstelling. Ik heb daar wel bij gezegd dat die negen medailles de ondergrens was. Met 24 plakken zijn we de bovengrens zeer dicht genaderd." Hendriks was vooral tevreden over de prestaties van de Nederlandse schaatsers en shorttrackers, die ruim aan de verwachtingen voldeden. Zo won Sjinkie Knegt in Sotsji de eerste shorttrackmedaille ooit. De overige 23 plakken (waaronder acht gouden) werden verzameld door de langebaanschaatsers.

De atleten in de sneeuwdisciplines stelden echter teleur. "We moeten concluderen dat we er niet in zijn geslaagd om voor het snowboarden binnen twee jaar een succesvol programma te creëren."

De chef de mission roemde gisteren tijdens zijn afsluitende persconferentie in het Heineken Huis het Nederlandse schaatsmodel, met zijn veelheid aan commerciële teams. Ook in Sotsji kregen de teams de gelegenheid om met hun 'eigen' mensen samen te werken. Hendriks: "We hebben die setting in het olympisch dorp zoveel mogelijk proberen door te trekken. We hebben ruimte geschapen voor diversiteit. Als ik dan van iemand als Marianne Timmer hoor dat zij vindt dat het teamgevoel heeft bijgedragen aan de prestaties van het team, ben ik daar erg trots op. Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel schaatsers op hetzelfde moment in vorm waren."

Hendriks maakte zich er gisteren sterk voor om de succesvolle Nederlandse coaches ook voor Nederland te behouden. Hij liep daarmee vooruit op de situatie die na de Spelen dreigt te ontstaan. Nog lang niet alle commerciële teams hebben voor volgend jaar al een sponsor. Alleen Brand Loyalty en Beslist.nl hebben aangegeven door te gaan. BAM denkt na de successen van Vancouver (goud met Bergsma en brons met opnieuw Bergsma en De Jong) over een vervolg. Het is daarnaast zeker dat TVM, de belangrijkste geldschieter in het schaatsen, stopt. Bovendien liggen de teams op dit moment in de clinch met schaatsbond KNSB over de commerciële mogelijkheden.

Die onzekerheid zal niet door NOC-NSF worden opgevangen. Vorig jaar investeerde de sportkoepel 519.000 euro in het schaatsen, veel minder dan in bijvoorbeeld zeilen of zwemmen. Technisch directeur Arie Koops: "In het schaatsen werken we met professionele teams. Daar moet het geld vandaan komen. Onderschat daarnaast niet wat welke faciliteiten we van NOC-NSF ter beschikking krijgen. De waarde daarvan, denk aan hulp bij krachttraining, voeding, wetenschap en kennis is niet in waarde uit te drukken."

Hendriks roemde de prestaties van de gehele ploeg, maar lichtte Ireen Wüst daaruit. De Brabantse won liefst vijf olympische medailles. Hendriks noemde haar "de koningin van de Team NL". Hij nam daarbij direct de gelegenheid te baat om te waarschuwen: "Er zal op ons gejaagd worden", aldus Hendriks. "Onze schaatsers zullen het moeilijker krijgen. Nederland wordt opgejaagd wild."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden