Hemelse energie gevangen op het kruis

Kerken leggen zonnepanelen symbolisch in kruisvorm op het dak

SJAAK VAN DE GROEP

SPAKENBURG - Drie grote zonnepanelenkruizen sieren sinds gisteren het dak van de Spakenburgse Westerkerk. De Nederlands-gereformeerde gemeente staat niet op zichzelf met de creatieve montage van zonnepanelen. Andere kerken gingen de gereformeerden voor.

Mark de Jong (25) neemt een zonnepaneel van twintig kilo op zijn schouder. Hij tilt het paneel zoals Jezus zijn kruis droeg. Hij beklimt een ladder op het schuine leistenen kerkdak. Hij legt het paneel op de stellage.

"Schuiven maar", zegt zijn vader Arie (52). Mark boort het paneel vast. "De kabels sluiten we ook direct aan", zegt Arie, stoppelbaardje, sigaartje in de mond.

Het is een beetje aftasten voor deze leveranciers van Zonergie. Niet eerder monteerden vader en zoon panelen in de vorm van kruizen. "Er zit veel tijd in het voorbereidende werk", zegt Arie. "Anderhalve dag om precies te zijn. Het meetwerk komt heel precies. De montage is voor de rest een fluitje van een cent." Zo gezegd, zo gedaan. Binnen een uur is het eerste kruis van vijf meter hoog, 4,30 breed gemonteerd.

De kerk heeft wel iets met duurzame energie. In de hal hangt een bord met een bijbeltekst uit Prediker 11:7. 'Het licht is een genot. Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien!'

Jeroen van der Tang (39), kerklid en groot voorstander van de panelen, zegt dat de kerk niet alleen geld wil besparen door zonne-energie op te wekken. "Vanuit het oogpunt van rentmeesterschap is het onze taak om goed met de schepping om te gaan", zegt hij. "We hebben de aarde in bruikleen gekregen van onze schepper en dienen die netjes door te geven aan onze kinderen."

De structurele besparing op de energierekening is een fijne bijkomstigheid, vindt Van der Tang. De Westerkerk heeft er met de montage van 72 zonnepanelen nu honderd liggen op het kerkdak. Eén paneel kost 400 euro. Van der Tang: "Kerkleden doneerden, en vrijwilligers hielpen de installateurs met sjouwwerkzaamheden om de kosten laag te houden."

De duurzame stroom levert de 1700 kerkleden een besparing op van 2500 euro per jaar, weet Van der Tang. "We wekken op jaarbasis rond de 23.000 kilowattuur stroom op. Dat is ruim tachtig procent van ons energieverbruik in de kerk."

undefined

Zowel rooms-katholieke als protestantse kerken

De zonnepanelenkruizen lijken een trend te worden in kerkelijk Nederland. Kerken in Hoofddorp, Broek op Langedijk en Den Ham gingen de Spakenburgse Westerkerk voor door panelen te leggen in het christelijke symbool. Saillant detail: het gaat om zowel rooms-katholieke als protestantse kerken.

De populariteit van zonnepanelen neemt toe. Het CBS becijferde dat het totale elektrisch vermogen van zonnepanelen in Nederland vorig jaar verdubbelde (722 megawatt) ten aanzien van 2012 (365 megawatt). De aanschaf van zonnepanelen wordt aangemoedigd door de beheerders van de site groenekerken.nl. Zij geven tips om kerken 'groener' te maken. Kerken geven hier gehoor aan. De Petrus Canisiuskerk bijvoorbeeld, een rooms-katholieke kerkgemeenschap in Nijmegen, wekt duurzame energie op met 110 zonnepanelen. De Opstandingskerk in Assen doet dit met 36 panelen, de christelijk-gereformeerde kerk in Nieuw-Vennep monteerde afgelopen maand 48 panelen.

Dominee Jan Andries de Boer van de Gereformeerde Kerk in Broek op Langedijk gebruikt de christelijke symboliek van het zonnepanelenkruis. "De zon schijnt uitbundig. Hemelse energie komt overvloedig binnen in onze kerk", schreef hij op zijn facebookpagina na plaatsing van het elf meter hoge kruis. En ook Jeroen van der Tang van de Spakenburgse Westerkerk vindt het prachtig om met de zonnepanelenkruizen het evangelie uit te dragen. "Je mag best zien dat dit een kerkgebouw is", zegt hij.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden