Analyse

Help, Windows 10 komt eraan. Wat moet ik doen?

Het nieuwe Windows 10 op PC en smartphone. Beeld EPA
Het nieuwe Windows 10 op PC en smartphone.Beeld EPA

Het offensief van Microsoft is begonnen. Vorige maand schreven we al dat het bedrijf er alle belang bij heeft om de uitrol van de nieuwe Windows 10 een succes te maken. Nu voegt het bedrijf de daad bij het woord en worden de eerste gebruikers uitgenodigd voor de reservering van de 'gratis Windows 10 update', die vanaf 29 juli beschikbaar is voor PC's en tablets. Moet je dat als gebruiker eigenlijk wel willen?

Nienke Schipper

Het zou naïef zijn te denken dat Windows 10 direct het walhalla onder de besturingssystemen is. Door een gebrek aan alternatieven is Windows nog steeds het dominante besturingssysteem, maar onfeilbaar is het allerminst. Ergernis over het oude systeem is misschien wel de belangrijkste reden voor consumenten om direct de upgrade te downloaden. Maar het is niet gegarandeerd dat Windows 10 beter werkt dan de voorgaande versies 7 en 8. Op dit moment is er een groep die een eerste versie test, maar daarvan zijn nog geen resultaten of gebruikerservaringen beken.

Integratie
Een voordeel van het nieuwe systeem is dat het alle apparaten die er gebruik van maken naadloos op elkaar laat aansluiten. Apps die je hebt geïnstalleerd kun je zowel gebruiken op je computer, tablet als smartphone. Ook je documenten zijn altijd en overal beschikbaar. Bovendien heeft Microsoft een handig tooltje gemaakt voor ontwikkelaars dat bestaande apps voor Android en iPhone eenvoudig vertaalt naar Windows. Dat moet ervoor zorgen dat er veel meer apps beschikbaar komen.

Maar er zijn ook dingen die Windowsgebruikers straks kwijtraken. Zelfbeschikkingsrecht over van welke versie je gebruik wilt maken, bijvoorbeeld. Bij de 'home'-editie van Windows 10 kunnen consumenten niet meer kiezen of ze een update wel of niet willen uitvoeren. Microsoft duwt de laatste versie van het besturingssysteem gewoon naar je toe. Daarnaast verdwijnen er nog een aantal zaken. Windows Media Centre, de digitale assistent Cortana, de desktop gadgets van Windows 7, de ondersteuning voor floppy disks en de standaard DVD installatie en (oh nee!) het spelletje Hearts.

Geen andere optie
Eigenlijk heeft de huis-tuin- en keukengebruiker geen andere keus dan zijn Windows 10 te installeren. De ontwikkelingen in de digitale wereld, zowel online als offline, staan niet stil. Microsoft zal uiteindelijk stoppen met het ondersteunen van oudere Windowsversies en aan het veiligheidsrisico dat dan ontstaat wil je als eenvoudige gebruiker niet worden blootgesteld.

De geschiedenis leert wel dat het verstandig is om eerst even de kat uit de boom te kijken en even te wachten tot 'de kinderziektes' eruit zijn. Hoewel Microsoft schermt met 'upgrade tijdelijk gratis beschikbaar' en op die manier consumenten wil verleiden zo snel mogelijk te installeren, kan een beetje geduld geen kwaad. Het bedrijf heeft er alle belang bij om Windows 10 zo breed mogelijk uit te rollen en zal de gratis upgrade zeker niet direct na de lancering weer afsluiten. Maar wanneer dan wel het perfecte moment is om wel in te stappen, is nu nog niet te voorspellen.

Waarom Windows 10 gratis is
Alles bij Microsoft kostte altijd geld, zeker ook nieuwe versies van Windows. Omdat het bedrijf bijna alleenheerser was op de markt voor besturingssystemen, kon het daar lange tijd mee wegkomen. Maar met de opkomst van mobiele apparaten is dat veranderd: op die steeds belangrijkere markt is Windows slechts een speler in de marge. Het gratis weggeven van het nieuwe besturingssysteem past in de strategie om daar marktaandeel te heroveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden