Help Oekraïne concreet

De vredesakkoorden van Dayton (1995) stopten weliswaar de oorlog in Bosnië, maar hebben het land ook met een hopeloze staatsstructuur opgezadeld, aldus twee medewerkers van Pax (Opinie, 2 maart). Laten we niet hetzelfde doen in Oekraïne, zeggen zij, en dat ben ik volledig met ze eens.

Toch zijn er volgens hen twee zaken uit Dayton voortgekomen waar Oekraïne wel wat aan kan hebben. Allereerst het orgaan dat is opgezet voor permanente monitoring van Dayton. Maar waarom in vredesnaam Oekraïne opzadelen met zo'n permanent vergadercircuit wanneer de gevechten in Oost-Oekraïne ophouden?

Het kost handenvol geld, dat niet aan herstel van de economie of huizen besteed kan worden. Zo'n vergadercircuit levert stapels documenten op die vooral beschrijven hoe het zou moeten en die daarna in de kast worden opgeborgen. Het levert banen op voor degenen die dat soort stukken produceren en die het daarna op hun cv kunnen zetten. Oekraïne heeft toch al een te groot ambtenarenbestand. Deze lieden belemmeren eerder de gewenste economische groei dan dat zij eraan bijdragen.

De tweede suggestie van de Pax-medewerkers gaat over een systeem van 'absentee ballots' voor Oost-Oekraïne, naar het voorbeeld van Bosnië, waar vluchtelingen lange tijd konden stemmen voor de gemeenteraad van de plaats waar ze vandaan kwamen. In Oekraïne zijn op dit moment meer dan 1 miljoen interne vluchtelingen die zeker zouden willen stemmen voor de gemeenteraden in hun regio.

Maar het is zeer de vraag of de separatisten en hun zetbazen een dergelijke, door de OVSE gecontroleerde verkiezing, zouden willen toestaan, laat staan op de geannexeerde Krim. Het is, voor zover mij bekend, ook niet in geregeld in Minsk II, het recent overeengekomen bestand voor Oost-Oekraïne. Daarom klinkt een pleidooi voor 'absentee voting' mooi, maar het is nogal naïef. Oekraïners hebben behoefte aan humanitaire hulp en aan geld om de kapotgeschoten bebouwing in Marioepol, Donetsk, Loehansk en Debaltsevo te herstellen en slecht onderhouden huizen in het hele land op te knappen. Daarom heb ik een ander pleidooi: Help Oekraïne concreet. Help het land weer te worden wat het ooit was, de graanschuur van Europa, met hulp van technici en gemotiveerde boeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden