Help muskusrat te bestrijden: eet hem op

De muskusrat als afwisseling voor de gebraden kip of kalkoen. Het zou een prima manier zijn om het dier in Denemarken te bestrijden.

’Help de natuur en eet een muskusrat’, luidt het advies van het Deense Bos- en Natuuragentschap.

Deze overheidsinstantie wil voorkomen dat het aantal muskusratten explosief toeneemt. De dieren graven gangen in oevers en dijken.

Het was voor de Denen een opmerkelijk recept dat onlangs in een krant stond: muskusrat met uitjes. Net als in Nederland bestaat er in Denemarken geen traditie van het eten van muskusrat. Het dier is wel een delicatesse in Belgisch Limburg.

Het Deense Bos- en Natuuragentschap kwam op het idee na het verschijnen van een nieuw kookboek met exotische recepten. „De bevolking kan meehelpen bij het bestrijden van dit dier. Bijvoorbeeld door het te eten”, meldt het agentschap op de website.

„Voorlopig is er pas sprake van enkele honderden exemplaren in Zuid-Denemarken, maar als het er straks duizenden zijn, betekent het een gevaar voor onze dijkjes”, legt wildconsulent Jeppe Ebdrup uit. Hij werkt als muskusrattenvanger in Zuid-Denemarken, de enige regio waar de dieren tot nu toe voorkomen.

De ratten, die over de grens met Duitsland zijn gekomen, mogen het hele jaar worden afgeschoten of gevangen met vallen. Maar omdat de ratten zich snel voortplanten, vrezen de Denen voor de veiligheid van oevers en dijkjes in deze regio. Deze dijkjes moeten overstromingen van beken voorkomen in het voorjaar. Ook in Nederland en België zijn rattenvangers actief bij de bestrijding van deze dieren. Duitsland voert een terughoudend vangstbeleid.

De muskusrat – ondatra zibethicus, ook bekend als bisamrat – behoort niet tot de familie van de ratten, maar is een soort woelmuis. Het dier komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd ongeveer honderd jaar geleden ingevoerd door Europese pelsdierenfokkers en tevens uitgezet als dier om op te jagen. Het is het grootste knaagdier van Europa, na de bever. Een volwassen dier weegt bijna twee kilo en kan dus een welkome afwisseling betekenen op kip of kalkoen.

Persvoorlichter Lybek van de Deense Bos- en Natuuragentschap verwacht overigens niet dat de Denen na hun oproep nu op grote schaal waterkonijn gaan eten. Ook wildconsulent Ebdrup heeft zijn twijfels. Pas na lang nadenken, zegt hij het wel een keer te willen proberen. „Maar hij moet wel vers zijn”, grinnikt Ebdrup aan de mobiele telefoon. Hij is juist bezig met het vangen van muskusratten, wordt duidelijk aan de geluiden op de achtergrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden