Help, ik heb geen uitzicht op kantoor!

Een lezeres moet mogelijk haar werkplek aan het raam verruilen voor een donker hoekje. Haar nieuwe bureau grenst weliswaar ook aan een raam, maar dat biedt uitzicht op een gang, die wordt verlicht via een hoog dakraam. Nergens lucht of vogeltjes te zien; van het idee alleen al wordt de lezeres somber. Heeft gebrek aan daglicht invloed op je stemming en werk? Of valt ermee te leven?

Een mens is buiten geëvolueerd en is helemaal niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten, stelt onderzoeker Myriam Aries. Een plek aan het raam heeft daarom altijd de voorkeur, mits je niet vol in de zon zit. Samen met collega's van de TU in Eindhoven onderzoekt Aries de relatie tussen verlichting op kantoor en het functioneren van werknemers. De belangrijkste bevinding: "Personeel dat verder van een raam zit, slaapt slechter en is minder tevreden."

Dat komt volgens de onderzoeker doordat kunstlicht te 'statisch' is. "Daglicht verandert continu in hoeveelheid, samenstelling en kleur. Bijvoorbeeld wanneer een wolk voorbijdrijft. Ook is licht 's avonds warmer van kleur. Allemaal factoren die ons bioritme ondersteunen en ons energieniveau beïnvloeden." Aries liet driehonderd mensen vragenlijsten invullen voor haar promotieonderzoek. Naast slaapproblemen, melden kantoorklerken die de zon weinig zien, ook klachten als hoofdpijn en moeite met concentratie.

Toch hoeft de lezeres niet bij de pakken neer te zitten, want een frisse neus halen tussen de middag maakt al veel goed. Dat zorgt ervoor dat je bioritme weer meer gelijk loopt met de dagelijkse lichtcyclus. "Zoek daarom rond de lunch even de buitenlucht op. Helemaal in de winter als veel mensen in het donker van en naar hun werk reizen."

De vogeltjes krijgt de lezeres niet zoveel meer te zien. Hang daarom een mooie poster op waar je af en toe naar kunt kijken, is haar advies. Het belang van uitzicht moet volgens de wetenschapper zeker niet onderschat worden. "Als je naar buiten kijkt, krijg je ook informatie over het weer en de tijd, je hebt contact met de buitenwereld en dat ervaren mensen als prettig. Mensen met goed uitzicht zijn over het algemeen meer tevreden. Tevreden personeel functioneert beter; welke werkgever wil dat nou niet?"

Heeft u zelf een gezondheidsvraag? Mail gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden