Huisstofmijt. Beeld
Huisstofmijt.Beeld

Consult

Help, hoe weer ik de huisstofmijt uit mijn huis?

Een lezer zoekt naar de juiste wapens om de huisstofmijt zijn huis uit te jagen. Wat moet hij doen?

Rianne Oosterom

Ook al beslaap je een eenpersoonsbed, je bent nooit alleen. ’s Nachts krioelt een leger – gemiddeld 2 miljoen – huisstofmijten onder je. De achtpotige beestjes van 0,3 millimeter vinden in matrassen hun woning, omdat er voedsel in overvloed is: menselijke schilfers zijn het hoofdgerecht van het dagelijkse menu van meneer de mijt. Een lezer heeft veel last van zijn allergie voor deze onzichtbare, maar immer actieve beestjes. Een stofje dat zij afscheiden, kan ervoor zorgen dat mensen snotteren, niesen, benauwd zijn, jeuk krijgen aan hun ogen of eczeem ontwikkelen. De lezer hapt vooral naar lucht, wat hem belemmert in zijn slaap. Ook zit zijn neus vaak vol.

Welk wapen kan hij het beste gebruiken in de strijd tegen de minuscule vijand? Van zijn arts kreeg hij al een neusspray, maar die zorgde voor korstjes in zijn neus. Hij dweilt zijn laminaat wekelijks, stoft de vensterbank en wast zijn beddengoed regelmatig en zet elke ochtend en avond zijn slaapkamerraam open om de boel te luchten. Maar dat helpt niet echt. Een rondje Google leert hem dat hij allerlei producten kan aanschaffen: luchtreinigers, antihuisstofmijtstekkers, zuiverhout en etherische oliën, allerlei spuitbussen, zoals ‘Aries ecologische huisstofmijtspray’, matrashoezen die je beschermen tegen het gekrioel van mijten en luchtzuiverende ledverlichting. Wat is waarheid en wat is oplichterij?

Schoonmaken helpt niet echt

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Allergologie, de wetenschap die zich met menselijke allergieën bezighoudt, is het effect van sprays met zogenaamd mijtdodende chemicaliën en speciale luchtreinigende apparaten onvoldoende bewezen. Wie weet helpen ze een beetje, zegt allergoloog Faiz Karim die voor het Groene Hart Ziekenhuis werkt. De matrashoezen werden vroeger vergoed door de zorgverzekeraar, maar nadat hun effect toch niet onvoldoende kon worden aangetoond, stopte dit. Uit een meta-analyse van het Engelstalige artsenhandboek Cochrane bleek dat de andere ‘saneringspogingen’, zoals het schoonhouden van je huis, niet aantoonbaar veel uitmaakten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Maar voor individuele patiënten kan dit mogelijk wel het geval zijn. “Alle maatregelen die de lezer al neemt, kunnen voor een reëel effect óf een placebo-effect zorgen, dat is niet zo duidelijk. Je kunt je er tijdelijk beter door voelen”, aldus Karim, die dit ook wel eens van zijn patiënten terug hoort. “Maar ik baseer mij op wat er wetenschappelijk bekend is.” Daarom gelooft Karim meer in een medische behandeling voor heftige allergieën. “Helaas beseffen niet al mijn collega’s dat de impact van allergieën zoals die voor huisstofmijt, heel groot kan zijn. Mensen kunnen daar heel veel last van hebben, dan is een medische behandeling noodzakelijk.”

Balen stro?

Bij deze lezer is dat het geval, aldus Karim. Hij kan in overleg met een specialist nog een aantal andere neussprays proberen, allergietabletten slikken of oogdruppels nemen. Maar Karim denkt dat hij waarschijnlijk het meest gebaat is bij immunotherapie, een bewezen effectieve behandeling voor huisstofmijt-allergie, die meestal drie tot vijf jaar duurt. De patiënt krijgt injecties of pillen met daarin extracten van de gevreesde mijten, waardoor hij op den duur minder gevoelig wordt voor de huisstofmijtallergenen. Omdat er na een injectie een kleine kans is op een ernstige acute bijwerking, moet het toedienen van het extract altijd onder toeziend oog van een arts gebeuren.

Een nadeel is wel dat het effect van deze therapie soms pas optreedt in het tweede jaar. “Maar op langer termijn hebben patiënten echt minder klachten”, aldus Karim. Is op balen stro slapen geen makkelijkere oplossing? Helaas zijn matrassen niet de enige schuilplaats van mijten, ze verschuilen zich in vloerbedekking en klimmen in gordijnen.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Stuur hem naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Oma heeft niet altijd gelijk. Vijf gezondheidstips onder de loep

Bij alledaagse kwaaltjes weet oma vaak wel raad, maar welke raad moet je opvolgen en welke niet? Vijf gezondheidstips van grootmoeder onder de loep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden