Help, Hilversum komt ons helpen!

Je kan geen probleem bedenken of Hilversum staat te popelen om ons te helpen. Financiële misère? 'Een dubbeltje op zijn kant' (RTL 4). Achterstanden met de hypotheek? 'Uitstel van executie' (RTL 4). Emigreren? 'Ik vertrek' (Tros). Woning zoeken? 'Droomhuis gezocht' (Max). Vervelende wijk? 'Bonje met de buren' (SBS 6). Verbouwingsleed? 'Help, mijn man is klusser' (RTL 4). Oud en eenzaam? 'Geer & Goor' (RTL 4). Verstandelijk beperkt? 'SynDROOM' (RTL 4). Trouwen? 'Als de bruid van huis is' (Net 5). Zelfs paaldans-complicaties vallen onder de Hilversumse naastenliefde, ofschoon je 'Celebrity pole dancing' (RTL 5) samen met 'Patty's big fat Ibiza wedding' (Net 5) misschien beter onder de noemer exhibitionisme kan scharen.

Vanwaar toch die explosie van gedienstigheid? We mogen niet uitsluiten dat veel programmamakers werkelijk nobele bedoelingen hebben. Bij Johnny de Mol ('SynDROOM') twijfel ik geen moment aan zijn oprechte wens om Down-patiënten vooruit te helpen. Maar er is meer. Hulpprogramma's hebben ook iets gluurderigs. We krijgen medelijden of voelen ons juist gelukkig omdat wij, op onze comfortabele tv-bank, niet zo berooid, naïef of eenzaam zijn als al die 'stumperds'op de buis.

'Slachtoffers'zijn makkelijk te vinden. Veel mensen doen een moord om op tv te komen, zelfs al hebben ze niets te melden. De helft van de deelnemers aan 'Alle dagen seks' (KRO) afgelopen zomer had geen noemenswaardige seksuele problemen, maar toch mochten ze drie avonden lang met Arie Boomsma bomen over alles wat zich tussen hun lakens afspeelde. Over gluren gesproken. Soms zou je wel gek zijn als je niet inging op de Hilversumse hulpvaardigheids-neurose. Als je tienduizend euro kunt krijgen voor het organiseren van je bruiloft, zoals deze week het homopaar John en Raymon in 'Als de bruid van huis is', zeg je geen nee.

Maar er zijn ook mensen die echt diep in de shit zitten. Gertjan en Margriet bekenden woensdag aan Annemarie van Gaal ('Een dubbeltje op zijn kant') dat ze vijftigduizend gulden schuld hadden. Ze maakten een verslagen indruk. Hulpprogramma's hebben vaak iets eenzaams. Mensen lijken goeddeels aan zichzelf overgeleverd. De vertrouwde drie-eenheid die vroeger de helpende hand toestak - kerk, verzorgingsstaat en familie - is afgebrokkeld of uit het zicht verdwenen. Dát is het gat waar de Natasja Frogers en Martijn Krabbés inspringen.

Dat het meestal de commerciële omroep is die voor Moeder Teresa speelt, mag niet verbazen. Hulpprogramma's zijn één grote fuik voor sponsors en (sluik)reclames. In 'Uitstel van executie' werd deze week de woning van Torsten en Sharmaine grondig opgeknapt. Verven, sauzen, keukentje renoveren. Het programma was 'mede mogelijk gemaakt' door Grando Keukens & Bad. Ook de tuin van Torsten en Sharmaine behoefde uiteraard een onderhoudsbeurt. Het tuincentrum verscheen levensgroot met de firmanaam in beeld. In het reclameblok zagen we waarachtig de aankondiging van al weer een nieuw hulpprogramma: 'Geef mij nu je angst' met Irene Moors. En verder spotjes van Bruynzeel en Kwantum.

Zo slaat RTL twee vliegen in één klap: mensen helpen en geld verdienen. Voor een commerciële zender een uitgelezen combinatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden