Help het schaap de winter door

Met leedwezen in de krant van donderdag gezien dat het niet goed gaat met de 'gescheperde schaapskuddes' en hun herders. Dat er zelfs acties nodig zijn om 'herders de winter door te helpen'. Al langer leven herdersgezinnen niet meer van de zuivere scheerwol van hun dieren, het vlees en de melk, om over die prima schapenmest nog maar te zwijgen. De kuddes zijn landschapsbeheerders die worden ingehuurd door organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap en andere Landschappen, en particuliere grootgrondbezitters, voor wie de schapen de heidevelden, landerijen, duinen en dijken van gras en ander ongerief ontdoen. Het schaap gedegradeerd tot grasmaaimachine.

En de moderne herder rept van begrazingsklussen en -bedrijven, van aanbestedingsprocedures en vrije marktwerking die de kleine herder de das omdoen. Die moet samenwerken en afspraken maken. Maar ja, voor je het weet staat dan de Autoriteit Consument en Markt voor de kooi die je van concurrentievervalsing beticht. En hebben die grootgrondbezitters uitgevonden dat maaimachines en maairobotten het werk ook kunnen doen. Zonder geblaat, 24 uur per dag, zeven dagen in de week, behalve dan in de Bijbelbelt.

Zeker tien jaar geleden zijn wij, onder het motto 'Neem een schaap te grazen', donateur geworden van de Stichting Holtinger Schaapskudde, ook zo'n gescheperde kudde die ik nogal eens tref in het Holtingerzand. Maar ook met die kudde gaat het niet goed. De jongste nieuwsbrief kondigt rode cijfers aan en acties om niet de herder, maar 'het schaap de winter door te helpen'. Zaterdag nog even wezen kijken bij de nieuwe kooi. Prachtbeesten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden