Help! Het is crisis!

De economische crisis is een feit. Minder duidelijk is wat we moeten doen om de gevolgen voor onszelf te beperken. Is het verstandig om te emigreren of om al het spaargeld naar het buitenland weg te sluizen? Heeft het zin om een Occupytent op het Beursplein op te zetten of kun je net zo goed een dekbed over je hoofd trekken?

Het Rotterdamse cultuurpodium Arminius organiseert in samenwerking met Studium Generale Erasmus Universiteit en de Vara-website Joop.nl een Denkcafé over de crisis. Eindelijk krijgt het publiek de kans om al zijn vragen en onzekerheden met echte experts te delen. De presentatie is in handen van Joop.nl-hoofdredacteur Francisco van Jole en oud-PvdA-Kamerlid Mei Li Vos, oprichter van de AVV (Alternatief voor Vakbond).

'Usual suspect' goudhandelaar Willem Middelkoop, die regelmatig in praatprogramma's mag betogen dat iedereen in goud moeten investeren, is niet uitgenodigd. Mei Li Vos: "Die kennen we nu wel." Wel aanwezig zijn o.a. financieel geograaf Ewald Engelen, oprichter van de Alex Bank Peter Verhaar en Leefbaar Rotterdam-raadslid Ronald Buijt. Zij laten hun licht schijnen op verschillende facetten van de crisis.

"Ik kijk zelf vooral uit naar het betoog van hacker-activist Rop Gonggrijp", zegt Vos. "Hij gaat het publiek inpeperen dat ons een nog veel ergere crisis te wachten staat. Gonggrijp is bekend door zijn activiteiten voor Wikileaks en zijn verleden als hacker, maar hij weet ook vreselijk veel van de energiecrisis. Hij vertelt wat er gebeurt als de olie straks echt opraakt."

Naast Griekse hapjes wordt er praktisch advies uitgedeeld. Zo legt Marie-Claire van den Berg, auteur van 'Groen Doen', uit hoe je in crisistijd duurzaam kunt leven. Een representant van de Vrekkenkrant laat zien hoe je meer uit je Euro haalt.

Desgevraagd wil Vos wel vast vooruitlopen op de conclusie van de avond. "Mijn persoonlijke oordeel is dat we deze crisis wel zullen overleven. In Japan kampen ze nog steeds met de gevolgen van hun eigen crisis en daar zien ze er ook nog steeds frisgewassen uit. Het schijnt zelfs dat er nu minder zelfmoorden plaatsvinden. Wij moeten eraan gaan wennen dat alles minder wordt, of in ieder geval dat onze inkomsten niet zullen blijven stijgen."

Het Denkcafé wordt maandelijkse georganiseerd door Arminius en Studium Generale Erasmus Universiteit, soms in combinatie met een derde partij. Eerdere thema's waren ondermeer 'Hersenschade door internet?' en 'Wie voelt zich thuis in Nederland?'

18 januari, 20.00 uur. Arminius, Museumpark 3, Rotterdam. Meer informatie: www.arminius.nu

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden