’HELP!’ doet glorieuze Beatles-tijdperk herleven

’HELP! door theatergroep MAX, vanaf 8 jaar, is te zien: t/m 7/10 in De Krakeling Amsterdam. Op 3/10 na afloop Open Podium voor jonge bandjes. Daarna tournee in het land t/m 20/3. Info: www.tgmax.nl

’Yesterday’, ’She loves you’, ’Eight days a week’, ’Twist and Shout’. In de muziektheatervoorstelling ’HELP!’ van MAX komen ze allemaal voorbij, de hits van de beroemdste band ter wereld. Aangevuld met nieuwe, Beatle-achtige nummers van Vincent van Warmerdam die de voorstelling met schrijver Jan Veldman en regisseur Moniek Merkx maakte.

„We gaan terug. Naar hoe het allemaal begon”, zegt George. „Ik ben geboren in een piepklein rijtjeshuisje. Als je ergens een kastje neerzet is het huis al vol.” Vier jongens knutselen in een repetitielokaal in Liverpool het ene nummer na het andere in elkaar: John is 18, Paul is 17 en George is pas 15 jaar. Pete is wat ouder en valt een beetje buiten de boot met zijn cowboylaarzen. Als ze muziek maken is het feest en je begrijpt meteen waarom het enige meisje op het podium zo idolaat om hen heen springt. Aan het begin van de voorstelling loopt deze fan vanuit de zaal naar het podium en vertelt ze, opgewonden struikelend over haar woorden, wat er met haar gebeurt als ze hun muziek hoort. Haar gezicht zien we uitvergroot op een filmdoek: haast in trance, met de wijde ogen en een gelukzalige glimlach.

Viktor Griffioen, Eric van der Horst, Marne Miesen en Kaspar Schellingerhout zijn geen Beatles-klonen. Ze hebben zich de muziek zó eigen gemaakt dat de nummers ter plekke in hun hoofd lijken op te komen. Zo componeert John Lennon ’She loves you’ met zijn moeder, die hij bijna nooit ziet. Als zij hem probeert te overtuigen van haar liefde levert dat een mooie scène op, waarin muziek hun emoties vertolkt.

Pijnlijk is de scène waarin drummer Pete Best aan de kant wordt gezet, nét op het punt van doorbreken. Een nieuwe jongen –’Hij heet Ringo’– drumt een solo en dan valt er een akelige stilte. Pete mag vertrekken en je hoort hem achter het toneel met veel herrie zijn frustraties botvieren. „Hij neemt het eigenlijk best goed op”, vinden ze dan. In werkelijkheid was het nog erger. Manager Brian Epstein stuurde hem de laan uit en niet één van The Beatles nam nog contact met hem op.

Zowel muzikaal als theatraal is ’HELP!’ een feest. Nu alle dertien Beatles-albums onlangs opnieuw op cd zijn uitgebracht is de Beatlemania bovendien weer helemaal terug. Maar de voorstelling is ’niet voor Beatles-puristen’, schrijft MAX in het persbericht. Dat is maar goed ook, ’HELP!’ is niet nostalgisch en zet de band juist in het hier en nu. Na afloop willen alle kinderen dan ook een handtekening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden