Oproep

Help de redactie: Wie waren ‘de vrouwen van Trouw’?

Jaap de Graaf en Jannie de Graaf-Kiers, verzetsechtpaar Trrouw-groep op hun trouwdag na de oorlog. De twee ontmoetten elkaar op een reünie van het illegale Trouw.  Beeld Privéarchief Anne de Graaf
Jaap de Graaf en Jannie de Graaf-Kiers, verzetsechtpaar Trrouw-groep op hun trouwdag na de oorlog. De twee ontmoetten elkaar op een reünie van het illegale Trouw.Beeld Privéarchief Anne de Graaf
Redactie Trouw

‘Hebben wij ons wel voldoende gerealiseerd welke rol onze moeders, vrouwen en meisjes hebben vervuld in het verzet?’, vraagt een oud-verzetsman in Trouw op 1 september 1945 zich af. Om vervolgens uit te weiden over hun inzet.

‘Wij behoeven u maar, wat het Noorden betreft, de namen te noemen van Jopie, Janny en Tini, en iedere illegale werker weet wie bedoeld worden en welken grooten dank wij hun verschuldigd zijn.’ Met Janny doelt de schrijver zeer waarschijnlijk op Janny Kiers, die als enige vrouw op de foto van de Trouw-groep Noord-Nederland staat.

Op een gegeven moment coördineerde ze de verspreiding van Trouw in Noord-Nederland, valt in diverse bronnen terug te lezen. Haar kinderen kwamen hier pas na de oorlog achter – het stond in opgeduikelde brieven, vertelt haar zoon Anne de Graaf.

Waar de naam Jaap de Graaf, de hoofdverspreider, een bekende is als het om de illegale Trouw gaat, geldt dat minder voor de vrouw die hij na de oorlog op een reünie van de Trouw-groep ontmoette. Anders dan haar man, sprak Janny Kiers amper over haar verzetsverleden, zegt haar zoon.

In het artikel uit september 1945 wordt vooral gerept over hoe vrouwen hun mannen en zonen ondersteunden en in hun gebeden droegen, hoe voorzienend hun rol was, maar de auteur noemt aan het eind van het stuk ook het ‘vele positieve verzetswerk’ dat vrouwen voor de Trouw-groep verrichtten.

Hij somt op: ‘Door het bezorgen van de in een overval verkregen distributiebescheiden, door het brengen van gelande geallieerde vliegers op een voor hun veilige bestemming, om als koerierster op te treden, en vooral ook om de mannen van de knokploeg de onderduikers e.a. op alle onmogelijke tijden te herbergen, onderdak te verleenen en voedsel te verstrekken’.

De schrijver die niet bij naam genoemd wordt, besluit zijn ingezonden artikel met: ‘Wij hebben weleens gezegd wanneer er eerelintjes verstrekt zullen worden, dat deze vrouwen in de eerste plaats daarvoor in aanmerking komen’.

Maar hoe groot was de rol van vrouwen in de Trouw-groep? Wat deden ze precies? Uit de opsomming van de verzetsman blijkt wel dat het om meer ging dan koeriersdiensten met een wapperende rok, zoals het clichébeeld van de verzetsvrouw wil.

Omdat er maar weinig bekend is over ‘de vrouwen van Trouw’ start deze krant met een project om hun verhalen op te sporen.

Kent u verhalen uit uw eigen familie, weet u via via namen, of heeft u een tip, mail dan naar r.oosterom@trouw.nl, of schrijf naar:

Redactie Trouw
t.a.v. Rianne Oosterom
Postbus 859
1000 AW Amsterdam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden