Help! De DNS van mijn provider is gehackt, wat moet ik doen?

null Beeld anp
Beeld anp

Al twee dagen op rij zijn de klanten van Ziggo het haasje. Hackers leggen het netwerk plat met een grootschalige DDos-aanval op de DNS-servers van de internetprovider. Gevolg? De klanten kunnen geen contact meer maken met het internet. Wat doet een DNS-server precies en is er een mogelijkheid om het probleem te omzeilen?

Het internet lijkt te bestaan uit een verzameling domeinnamen: Trouw.nl, Ziggo.com, etc. Maar in werkelijkheid is het een netwerk van computers die aan elkaar zijn geschakeld. Die computers hebben allemaal een uniek nummer, een IP-adres. Dat is handig want domeinnamen kunnen van eigenaar en dus van locatie veranderen. Alleen zijn nummers een stuk lastiger te onthouden dus dat regelt de DNS (domain name server) voor ons, want die weet precies welke domeinnaam bij welke ip-adres hoort.

Toegangspoort
Een provider is eigenlijk de toegangspoort tot het wereldwijde web. Als een onbevangen internetter met zijn computer of telefoon contact wil met een website aan de andere kant van de oceaan, gaat dat via de provider. Hij klopt aan de poort en de provider kijkt wat er gevraagd wordt en via de DNS stuurt hij de bezoeker door naar het juiste adres.

Omdat bij Ziggo de DNS plat lag, kon dat laatste stapje niet worden uitgevoerd, en werden de aanvragen van de klanten niet vertaald. Maar het is voor de klanten van Ziggo wel mogelijk om gebruik te maken van een alternatieve, publieke DNS. Die van Google zijn bijvoorbeeld 8.8.8.8 (DNS1) en 8.8.4.4. (DNS2).

Hoe kunt u zelf uw DNS aanpassen:

Voor computers is dat een kwestie van even Googelen: DNS aanpassen + de versie van Windows of IOS (Apple) waarvan u gebruik maakt.

Voor telefoons en tablets met Android doorloopt u de volgende stappen:
1) Tik lang op het wifi-netwerk waar u gebruik van maakt, en kies voor 'aanpassen' of 'beheren' en vervolgens op 'geavanceerd'.
2) Verander de DHCP in 'statisch' of 'passief' (dit moet u later wel weer terug veranderen, anders kunt u later geen verbinding meer maken met het netwerk),
3) Zoek naar de vakjes met de DNS. Hier kunt u de eerder genoemde publieke DNS ingeven.

Om bij een Apple-apparaat de netwerkinstellingen te wijzigen tikt u op het blauwe pijltje dat naast het wifi-netwerk staat waarop u bent aangesloten. Bij de instellingen kunt u vervolgens een alternatieve DNS ingeven, bijvoorbeeld de eerder genoemde nummers van Google.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden