'Help bedrijven met hun personeel de recessie door'

Een sociaal overbruggingskrediet moet bedrijven helpen zo veel mogelijk personeel vast te houden gedurende de economische dip. Voorkomen moet worden dat door massaontslag grote groepen werknemers afhankelijk worden van een uitkering en het arbeidsproces ontwend raken, terwijl binnen enkele jaren door de vergrijzing weer sprake is van een personeelstekort.

Dat stelt directeur Anton Hemerijck van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdagmiddag bij een bijeenkomst over ’Werk en inkomsten na massaontslag’. Hemerijck: „Desnoods gaan mensen terug van voltijd- naar deeltijdbanen, maar hou ze in ieder geval aan het werk. Als dat niet gebeurt, kan de economische crisis heel diep en lang gaan duren.”

Vakbonden en werkgevers dringen bij minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aan op een verlenging de huidige regeling voor werktijdverkorting, waarvoor bedrijven tot donderdag aanvragen kunnen indienen. Met werktijdverkorting kunnen bedrijven die een flinke omzetdaling hebben door de kredietcrisis, hun werknemers tijdelijk met behulp van een WW-uitkering minder laten werken.

De WRR-directeur stelt: „Dit is een uitzonderlijke situatie die vraagt om verruiming van arrangementen”. Maar als er extra steunmaatregelen komen, moeten sociale partners ook zelf investeren in personeel. Hij doelt onder meer op de goedgevulde scholingspotten (O&O-fondsen) van werkgevers en vakbonden. Deze moeten niet alleen benut worden voor opleiding en ontwikkeling binnen eigen bedrijf of sector, maar ook voor omscholing naar andere beroepen.

Hemerijck wijst erop dat veel nieuwe werknemers nodig zijn in de zorg en het onderwijs. „Mensen zijn bang met de crisis, maar angst is een hele slechte raadgever.” Zo moeten bedrijven enerzijds niet al te snel overgaan tot ontslag, anderzijds is het „ook niet per se slecht als er ontslagen vallen”.

De WRR-directeur haalt de studie ’Werk en inkomsten na massaontslag’ erbij, die vorig jaar is uitgevoerd in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat de meeste mensen na grote reorganisaties snel werk vinden. Vaak gaan ze ook in inkomen vooruit in hun nieuwe baan. Maar dit geldt veelal niet voor moeders met jonge kinderen, ouderen en werknemers van niet-westerse afkomst. Voor deze kwetsbare groepen is extra aandacht nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden