Helmut Kohl ruimt het veld

Tussen de Duitse CDU en Helmut Kohl, de man die een kwart eeuw de partij heeft geleid en die zestien jaar bondskanselier is geweest, is een pijnlijke breuk ontstaan.

Kohl legde gisteren het erevoorzitterschap van de CDU neer. Hij deed dat kort nadat het partijbestuur had geëist dat hij alsnog de namen zou noemen van de mensen van wie hij in de jaren negentig geheime giften heeft ontvangen. Anders zou hij de erefunctie moeten opgeven die hij een jaar geleden bij zijn aftreden als partijleider wegens zijn grote verdiensten kreeg. Kohl besloot tot dat laatste.

Vlak voor de spoedzitting probeerde voorzitter Wolfgang Schüuble in een gesprek onder vier ogen Kohl alsnog te bewegen man en paard te noemen. De ex-bondskanselier weigerde echter. Schüuble las op een persconferentie een verklaring voor waarin de CDU-top constateert dat Kohl zijn plichten als erevoorzitter 'verzaakt' door niet mee te werken aan een oplossing van de crisis binnen de partij.

Het partijbestuur sprak 'zijn volle vertrouwen' uit in Schüuble wiens positie voorlopig lijkt versterkt. De hele dag deden sterke geruchten de ronde dat hij als gevolg van de zwart geld-affaire in de CDU zou aftreden als partijvoorzitter. Daarmee heeft hij tijdens de vergadering ook gedreigd. Daarop zeiden de overige zestien leden van het presidium (het dagelijks bestuur) dat zij ook zouden opstappen.

De CDU zou daardoor geheel stuurloos zijn geworden. Het uitgebreid partijbestuur van een kleine zestig leden wilde daar niet aan en gaf, met twee tegenstemmen en één onthouding, zijn steun aan Schüuble.

Het CDU-bestuur bood verder de joodse gemeenschap in Duitsland zijn verontschuldigingen aan voor de opmerkingen van een partijfunctionaris in Hessen. De vroegere penningmeester in deze deelstaat had beweerd dat de de partij legaten van 'joodse emigranten' had gekregen en vooral daardoor over zoveel geld beschikte.

Het bleek een pure leugen. De CDU in Hessen heeft sinds de jaren tachtig miljoenen naar het buitenland gesluisd, daar forse winsten op de aandelenmarkt gemaakt en een deel van het geld weer naar de deelstaat terug laten boeken. Vooraanstaande leden van de joodse gemeenschap reageerden woedend op de uitlatingen van de ex-penningmeester die zij beledigend en discriminerend noemden. Prominente CDU'ers zeiden dat ze zich de oren van de kop schaamden: 'Stuitend en ongehoord'.

Politie en justitie hebben gisteren in Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen, de kantoren van de CDU doorzocht. Ze namen documenten en bankafschriften in beslag.

Er loopt sinds deze week een justitieel onderzoek naar de zwart geld-affaire binnen de CDU in Hessen. De partij wordt verdacht van 'kwade trouw' en 'bedrog'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden