Helmondse burgemeester werd verdacht van corruptie

Bewaking voor het huis van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs, die in 2010 ernstig werd bedreigd. Beeld ANP
Bewaking voor het huis van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs, die in 2010 ernstig werd bedreigd.Beeld ANP

De Rijksrecherche heeft in 2011 en 2012 onderzoek verricht naar toenmalig burgemeester Fons Jacobs van Helmond vanwege het vermoeden van ambtelijke corruptie. Weekblad Vrij Nederland (VN) en nieuwssite Sargasso schrijven dat woensdag.

Redactie

Jacobs werd verdacht van corruptie bij het verlenen van de vergunning aan de omstreden coffeeshop Carpe Diem. Nadat Jacobs eind vorig jaar met pensioen was gegaan, werd de zaak tegen hem geseponeerd omdat het onderzoek hem vrijpleitte, blijkt uit antwoorden van de top van het Openbaar Ministerie.

'De resultaten van het opsporingsonderzoek leiden tot de conclusie dat voldoende aannemelijk is geworden dat de voormalig burgemeester onschuldig is aan het feit waarop de verdenking betrekking had', liet het college van procureurs-generaal aan VN en Sargasso weten.

Jacobs zegt dat hij niet wist dat de Rijksrecherche bezig was met een onderzoek naar hem.

Aanslagen
Burgemeester Jacobs maakte zich persoonlijk hard voor de komst van een tweede coffeeshop in Helmond. De coffeeshop raakte bekend doordat die doelwit was van twee aanslagen. Nog voor de opening reed een terreinauto naar binnen en bij een tweede aanslag werden twee handgranaten naar binnen gegooid. De gemeente sloot de coffeeshop tijdelijk vanwege geweldsdreiging. Jacobs werd ook persoonlijk beveiligd omdat een aanslag dreigde.

De coffeeshop ging later definitief dicht omdat een financier vanwege verdenkingen en een oude veroordeling voor hennepteelt niet door de integriteitstoets kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden