Hellup

De Nederlandse vertaling van S.O.S. of Mayday! Mayday! of gewoon Hellup luidt: het strafrecht is er alleen nog voor levens- en zedendelicten. Dat zei de Utrechtse rechtbankpresident Harm Brouwer zaterdag in de Volkskrant. Hij haalde de voorpagina met een verwijzing naar hun magazine, maar in het verhaal daar vond ik er geen verdere uitwerking van. Wel volop signalen dat de rechtbanken in Nederland, bij gebrek aan voldoende financiering, volstrekt aan het doldraaien zijn. We hebben het alleen nog te danken aan de beroepsethiek van de magistraten dat de zaak nog niet compleet spaak is gelopen. Het zal dus een hopeloze noodkreet zijn geweest van Brouwer: strafrecht alleen nog voor levens- en zedendelicten, dat kunnen ze nog net aan.

Ruud Verdonck

Hopeloos, want de haalbaarheid ervan is vrij overzichtelijk: nihil. Het heeft iets van een dokter die bij een gebroken pols meteen de hele arm amputeert: dat is sneller en goedkoper, geen gips -goed voor het milieu- we zien u niet meer met dezelfde kwetsuur terug en het maakt de artsenopleiding korter. Uiteraard is er een fundamentele herziening van het strafrecht voor nodig, moet Brouwer erbij gezegd hebben. Maar dat is nou net het probleem: het gaat er niet om dat we ernstig ontevreden zijn over het strafrecht, we hebben er alleen tijdelijk niet genoeg geld voor over. Hoogconjunctuur? Meer recht! Dat is geen juridisch probleem, dat is een kwestie die in de Tweede Kamer moet worden opgelost.

Bovendien heeft Brouwer ook slechts een paar vage oplossingen voor het probleem dat hij heeft geschapen: het OM zou meer zaken kunnen afdoen en te denken valt aan een goed gesprek tussen dader en slachtoffer in het bijzijn van de officier van justitie, waarbij na afloop de schade wordt vergoed. Maar dan gaat Brouwer wel erg makkelijk voorbij aan de symbolische waarde, vooral voor de dader, van een rechtszitting. En wie wel eens een dagje bij de politierechter als ontspannen uitje heeft gehad, weet dat er heel dikwijls geen sprake kan zijn van een goed gesprek tussen dader en slachtoffer met een transactie aan het slot. Je zult minister Remkes daar maar aan tafel hebben. Ach, wat maak ik nou een probleem, dan wordt het gewoon alsnog een levensdelict.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden