Hells Angels ware plaag in Australië

Motorbendes zijn al lang een plaag voor de Australische autoriteiten. Na het laatste incident met een Hells Angel in Melbourne klinkt de roep om een verbod.

Het was maandag in hartje Melbourne een huiveringwekkend schouwspel. Honderden mensen zagen in de ochtendspits hoe de 29-jarige Hells Angel Chris Hudson niet alleen zijn vriendin aftuigde, maar ook drie toegeschoten helpers zonder aarzeling neerschoot. Bij de schietpartij overleed een 43-jarige advocaat en raakte de 25-jarige Middelburger Paul de Waard, op vakantie in Australië, zwaar gewond. De betreffende Hells Angel gaf zich gistermiddag over aan de politie.

Het was het zoveelste bloedige incident in Australië, waarbij een lid van een motorbende een hoofdrol speelde. De Hells Angels en rivaliserende bendes als de Rebels, Bandidos, Comancheros en de Nomads bestrijden elkaar letterlijk op leven en dood. Ze bezorgen politie en justitie al vele jaren evenveel hoofdpijn als handenvol werk.

Vorig jaar maart nog ging het mis, toen leden van twee motorbendes tijdens een bokswedstrijd aan de Australische Gold Coast slaags raakten en het vuur openden. En er zijn meer dan genoeg andere voorbeelden van brandstichting, geweld, afrekeningen en berovingen.

De motorbende-oorlog is zo ontspoord, dat de politie van Sydney vorige maand een speciaal team heeft opgericht. „Genoeg is genoeg”, zei hoofdcommissaris Moroney. In zijn stad kwamen in 1984 bij een schietpartij zes bendeleden en een vrouw om het leven. „We hebben er schoon genoeg van dat motorbendes midden op straat vergeldingsacties plegen en het leven van onschuldige burgers in gevaar brengen. We zullen niet stoppen voordat het probleem van de motorbendes is opgelost.”

Harde taal dus. Maar de Australische autoriteiten hebben moeite om de bikie gangs echt hard aan te pakken. De deelstaten hebben verschillende wetten over de motorbendes, wat een gecoördineerde aanpak lastig maakt. En net zoals in andere landen durven weinig slachtoffers aangifte te doen tegen de motorbendes. De keiharde zwijgcultuur binnen de motorclubs is ook een sta-in-de-weg om een zaak rond te krijgen.

De Australische motorbende-expert Arthur Veno, verbonden aan de Monash Universiteit in Melbourne, vertelde vorige maand op de ABC-televisie dat de Australische motorbendes de afgelopen jaren sterk zijn veranderd. De komst van etnische minderheden heeft de spanningen en problemen vergroot. Jongeren van Libanese, Italiaanse of Griekse afkomst, vaak agressief en opgefokt, zouden binnen de motorclubs een eigen subgroep oprichten en de macht overnemen.

Na de schietpartij in Melbourne door de ’koelbloedige en zeer gevaarlijke’ Hells Angel Chris Hudson, is de aandacht weer gericht op een nationale aanpak van de motorbendes. En, net zoals in Nederland, laait de discussie op over een eventueel verbod op motorclubs als de Hells Angels. De openbaar aanklager in de deelstaat Zuid-Australië vindt van wel. Als voorbeeld wijst hij naar Hongkong. De federale minister van justitie heeft geroepen dat er in ieder geval één nationale wet tegen motorbendes moet komen. „Motorbendes en criminelen stoppen meestal niet met wat ze doen als ze een deelstaatgrens overgaan”, zei hij.

De Australische Hells Angels doen intussen alle moeite om zich te distantiëren van hun lid Hudson, de schutter van Melbourne. Tot dusver met weinig succes. Gisteren ontplofte er een kleine bom bij een clubgebouw van de Hells Angels in de wijk Petersham in Sydney. „Waarschijnlijk een wraakactie”, verklaarde de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden