Hellevuur brengt eiland in rep en roer

Van onze kerkredactie

De maat is vol voor de leden van de protestantse Kerk van Schotland op Sanday. Ze willen de predikant weg en hebben een onderzoek geeist en gekregen naar de 'negentiende eeuwse evangelische stijl' van ds. Alex Buchanan, die nog maar een jaar in de wijngaard van Sanday werkt. Buchanan heeft het verbruid doordat hij in zijn preken uitvaart tegen het 'wilde dansen' en het drankgebruik van de eilandbewoners.

Enkele ouderlingen hebben zich inmiddels al afgescheiden en beleggen eigen kerkdiensten waardoor de kudde van Buchanan is gehalveerd. De vorig jaar nog bloeiende zondagsschool van Sanday (46 kinderen) is gesloten. Moeders boycotten de school omdat hun kinderen nachtmerries krijgen van de Oudtestamentische gruwelverhalen die er sinds Buchanans komst worden verteld.

Ongerust geworden over de uit de hand gelopen rel heeft de classis van Orkney, waartoe Sanday behoort, een onderzoekscommissie benoemt die Buchanans preekmethode moet bestuderen. Onderwijzeres en dissident ouderling Myra Stockton, zei tegen de classis dat Buchanan "met zijn negentiende eeuwse evangelische preekstijl misschien in sommige gebieden aanvaardbaar is, maar niet op Sanday waar de gemeente breed is samengesteld."

Buchanan zelf (58) werpt alle verwijten ver van zich en vindt dat de dissidente ouderlingen wegens hun onkerkordelijk gedrag onder de tucht gesteld moeten worden. Hij ontkent zijn gehoor te hebben aangesproken op hun alcoholconsumptie en dansen. Wel had hij zich beklaagd over de nieuwjaarsfestiviteiten op het eiland. "Je kon de kerk ternauwernood bereiken door de bierblikjes die op de weg lagen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden