Hella Haasse 1918 - 2011 Nieuwsgierig tot het laatst en altijd met oog voor anderen

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Hella S. Haasse (Batavia, 1918), schrijfster van, onder veel meer, de beroemde novelle 'Oeroeg', is donderdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. "Veel mensen zullen haar de grand old lady der Nederlandse letteren noemen", zegt Joost Zwagerman, "en ik wil mij graag bij die mensen aansluiten."

Haasse werd tot de grootste Nederlandstalige schrijvers van haar generatie gerekend, waartoe ook Gerard Reve, Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Jan Wolkers behoren. Haar historische romans, vaak handelend in Indië, waar zij deels opgroeide, waren geliefd en werden veel gelezen.

Haasse overleed 'aan ouderdom', stelt haar uitgever Querido in het persbericht. Maar hoe oud zij ook was; Haasse bleef tot het laatst nieuwsgierig, aldus haar vaste redacteur Patricia de Groot bij Querido. "Niet alleen was zij altijd belangstellend naar de mensen om zich heen, maar ook naar het nieuws en naar de wereldliteratuur." De Groot werkte tien jaar samen met Haasse en leerde haar kennen als een 'intelligente vrouw met humor, die bovendien lief was'. Met het woordje 'was' heeft ze zo kort na Haasse's dood nog moeite, zegt De Groot. "Ik heb een zeer bijzonder iemand om mee samen te werken verloren, maar ook een hele lieve vriendin, die altijd oog had voor anderen."

Volgens Joost Zwagerman komt die interesse voor de ander ook in haar literaire werk tot uiting: "De meeste mensen kennen haar - terecht - van haar romans, maar minder bekend is dat zij ook een secuur en toegewijd essayiste was. Haasse kon, zonder dat haar schrijvers-ego haar in de weg zat, borende en diepgravende essays schrijven over het werk van Vestdijk en W.F. Hermans. En niemand schreef beter en invoelender over het werk van Renate Dorrestein dan Hella Haasse."

Volgens Zwagerman is het uitzonderlijk dat 'een auteur van naam en faam de moeite neemt om geduldig en secuur over het werk van tijdgenoten te schrijven'. "Ook voor schrijvers die veel jonger waren dan zijzelf bracht Haasse een bijna nederige en dienstbare aandacht op."

Koningin Beatrix heeft de kinderen van Haasse een condoleancetelegram gestuurd. De uitvaart zal in besloten familiekring plaatsvinden.

DE VERDIEPING 5 Necrologie

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden