Hell's Angels voeren regie bij begrafenis Sam K.

In een opvallend decor heeft zich gisteren de begrafenis van de geliquideerde Amsterdamse top-crimineel Sam K. afgespeeld. De politie bleef op grote afstand en liet de gang van zaken over aan de Hell's Angels.

Van onze verslaggever

'sOchtends melden zich zo'n vijfhonderd Hell's Angels bij het Amsterdamse hoofdkwartier. In Angel Place -in de schaduw van de Bijlmer Bajes- stromen familie en vrienden het clubhuis binnen, waar Sam K. ligt opgebaard. Volgens de politie, die de poortjes naar het terrein afsluit, is er nooit eerder zoveel belangstelling voor de begrafenis van een crimineel getoond. De media worden 'op eigen risico' doorgelaten.

Op de Wenckenbachweg staan naast honderden motoren ook ruim veertig rouwauto's. Angels uit Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië zijn nadrukkelijk aanwezig. Twee uur later dan is afgesproken geven leiders van de Angels de politie het sein dat de stoet gaat vertrekken. Enorme bloemstukken worden op stellages naar buiten gebracht, waaronder een groot hart met 'Sam K. 666' erop. Met donderend geraas rijdt de kolonne naar de begraafplaats St. Barbara in Amsterdam-West. Langs de route wordt met onbegrip gereageerd op het feit dat de politie een misdadiger zo pontificaal naar zijn graf begeleidt. Voor het politiehoofdbureau aan de Elandsgracht wordt vuurwerk afgestoken. De politie laat de Angels begaan, ook als ze andere weggebruikers intimideren.

In de omgeving van de begraafplaats wemelt het van politie in burger en uniform. Arrestantenbusjes staan klaar, vanuit een commandowagen kunnen video-opnames worden gemaakt. Of dat ook gebeurt, wil de politie niet zeggen. In de stoet bevinden zich verschillende kopstukken uit het criminele milieu. Bij de ingang van de begraafplaats worden twee cameraploegen door de Hell's Angels hardhandig verwijderd. Fotografen krijgen te verstaan zich uit de voeten te maken. Op de begraafplaats is muziek te horen uit de maffiafilm 'The Godfather' en Frank Sinatra's 'My Way'. In een partytent is de plechtigheid op een scherm te volgen. In de toespraken wordt niet verwezen naar het vermeende criminele verleden van K.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden