Helikopters bestoken residentie Gbagbo

Human Rights Watch maakt melding van misdadig optreden Ivoriaanse militairen

De residentie van de weggestemde president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is gisteren deels vernietigd bij aanvallen van Franse en VN-helikopters.

"Er komt dikke rook uit het gebouw, maar wij hebben geen details over de schade", aldus een zegsman van Gbagbo, die weigerde te zeggen of deze thuis was tijdens de aanval. Aangenomen wordt dat hij al dagen in de bunker van de residentie zit.

Na tien jaar aan de macht te zijn geweest, weigert Gbagbo deze af te staan, hoewel de Verenigde Naties hebben bepaald dat hij de verkiezingen in november van Alassane Ouattara verloren heeft. Vorige week leek het er op dat het einde van Gbagbo nabij was, maar hij verschanste zich in de bunker onder zijn ambtswoning in Abidjan. Pogingen om de residentie te bestormen, mislukten. Daarop wierpen de troepen van Ouattara een blokkade om de woning op.

Maar zaterdag wisten Gbagbo's troepen uit te breken en een aanval uit te voeren op het Golf-hotel, waar Ouattara zijn hoofdkwartier heeft. De VN-troepen die het hotel beschermen, gingen in de tegenaanval en verdreven de schutters. Gisteren waren het op hun beurt de Franse en VN-helikopters die de residentie van Gbagbo onder vuur namen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam zaterdag met een rapport waarin zij stelt dat militairen loyaal aan Ouattara in het westen van het land honderden burgers hebben gedood, aanhangers van zittend president Laurent Gbagbo hebben verkracht en dorpen in brand hebben gestoken.

Volgens de organisatie hebben Gbagbo-loyalisten meer dan honderd burgers gedood als vergelding voor een offensief van Ouattara's strijders richting Abidjan.

Eerder deze week werden in het westen van Ivoorkust meer dan honderd lijken gevonden. Sommige slachtoffers waren levend verbrand. Human Rights Watch roept Ouattara op om alle gevallen van geweld en misbruik door zijn soldaten en die van Gbagbo te onderzoeken.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is al een vooronderzoek begonnen naar misdaden in Ivoorkust.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden