Helikopter wellicht toch vanaf ziekenhuisdak

Jan Erik Keman

amsterdam– Staatssecretaris Joop Atsma (CDA, infrastructuur en milieu) laat onderzoeken of het toch mogelijk is om ’s nachts traumahelikopters vanaf ziekenhuisdaken te laten vliegen. Luchtvaartdeskundige en oud-verkeersvlieger Benno Baksteen leidt het onderzoek, dat in april af moet zijn.

Op 27 december had de staatssecretaris, na advies van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, nog aangegeven dat er voor twee van de vier vertreklocaties een alternatief moet worden gezocht. Daarop stuurden de twee betrokken ziekenhuizen – het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam – en de ANWB gistermorgen een brandbrief naar Atsma. De ANWB levert de traumaheli’s.

De inspectie meent dat vliegen vanaf die twee ziekenhuisdaken in het donker te gevaarlijk is, omdat beide ziekenhuizen in de bebouwde kom staan. De helikopters mogen daar ’s nachts alleen vanaf de grond opstijgen. Daarom mogen de heli’s van het VUmc en het UMCG niet in het donker vertrekken. Ze mogen wel landen, maar niet blijven staan. Maar aan dat verbod geven de twee ziekenhuizen nu geen gehoor. De heli’s staan nog gewoon op het dak.

„Het opstijgverbod is onverantwoord”, zegt Jos Aartsen, lid van het UMCG-bestuur. „We hebben het hier over levensbedreigende situaties.” Volgens hem is er in Groningen geen grondlocatie beschikbaar. „Vliegveld Eelde zou kunnen, maar dat mag niet vanwege de geluidsoverlast. Het lijkt wel alsof lawaai belangrijker wordt gevonden dan mensenlevens.”

Voor de regio Groningen zouden ook de heli’s uit Nijmegen – waar wel vanaf de grond gevlogen kan worden – in theorie kunnen uitrukken, maar dan is er wel een extra reistijd van vijftig minuten. Te lang in een levensbedreigende situatie, menen de de ziekenhuizen en de ANWB.

Als het aan de bond ligt, vliegen de traumaheli’s vannacht al naar ongelukken. De ANWB vindt de risico’s wel verantwoord. „Onze piloten kunnen ’s nachts prima vliegen”, zegt woordvoerder Ad Vonk. Hij vindt wachten op de uitkomsten van het nieuwe onderzoek tijdsverspilling. „Als we het steeds maar blijven uitstellen, gebeurt er nooit iets.”

UMCG-bestuurder Aartsen verwacht dat het onderzoek geen nieuwe inzichten zal opleveren. „Een typisch Nederlandse tussenoplossing, waar je uiteindelijk niet veel mee opschiet.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden