Helikoperpiloten Afghanistan schreven brandbrief

(Novum) - Piloten van een van de vorig jaar in Afghanistan gecrashte Nederlandse Chinook-helikopters hebben drie maanden voor het ongeluk een brandbrief aan de luchtmachtleiding gestuurd. Hun training zou gebrekkig zijn geweest. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van 'ingewijde' bronnen in Den Haag en Kabul. Onder Nederlandse militairen in Afghanistan zou schande worden gesproken over de manier waarop de ongelukken door de luchtmacht zijn afgehandeld.

Begin november moest een van de transporthelikopters een noodlanding maken. Door de klap van de landing scheurde de helikopter en braken onderdelen af. Het verlies van het andere toestel zou volgens de krant het gevolg zijn van blunders van de helikoptercommandant. Hij zou een afwijkende route hebben genomen. In beide gevallen gingen de Chinooks verloren, wat het ministerie 94 miljoen euro schade zou hebben opgeleverd.

De beide Chinook-piloten die hadden gewaarschuwd voor het te lage trainingsniveau, werden volgens hun vakbond overgeplaatst nadat ze via de bond aan de bel hadden getrokken. Het tweetal zou volgens de luchtmacht 'in goed overleg' zijn overgeplaatst. Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom zegt in de krant dat de twee piloten in de brief lieten weten niet klaar te zijn voor nachtvliegen in Afghanistan. "Toch worden ze gestuurd en moesten al op hun tweede vlucht met special forces de nacht in. Dan kun je er donder op zeggen dat het mis gaat."

Mede door het verlies van de transporthelikopters moet de Task Force Uruzgan, die dinsdag van start gaat, de veel kleinere Cougars gebruiken. Deze zijn alleen 's nachts inzetbaar. De Nederlandse transportcapaciteit in Zuid-Afghanistan is hierdoor schaars. Eerder werd al duidelijk dat het neerstorten in Kabul van een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter was te wijten aan stommiteiten, schrijft het ochtendblad. Beide bemanningsleden zouden hebben gedacht dat de ander vloog. De schade hiervan wordt geraamd op 28 miljoen euro.

Een woordvoerster van de luchtmacht zegt in de krant dat het geval van de piloot die een kortere route nam en tegen de bergtop vloog, is voorgelegd aan het openbaar ministerie. "Maar het OM zag niets in strafrechtelijke vervolging. Wij overwegen nog of we zelf disciplinaire maatregelen nemen." Bij het andere ongeluk zouden de twee piloten 'inderdaad' hebben laten weten dat zij zich onervaren voelden. "Maar zij voldeden wel gewoon aan de opleidingseisen. In de huidige opleiding wordt sindsdien wel meer geoefend op nachtelijke vluchten."

De vakbonden en commandant der strijdkrachten Dick Berlijn voeren half augustus informeel overleg over de kwestie. Defensie heeft inmiddels vijf nieuwe Chinooks besteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden