Helft zwangerschappen in Suriname afgebroken

Van onze correspondent PARAMARIBO - Bijna de helft van alle zwangere vrouwen in Suriname laat zich aborteren.

De stichting Lobi, bureau voor verantwoord ouderschap, seksuele voorlichting en gezinsplanning, zegt dat jaarlijks acht- tot tienduizend zwangerschappen worden afgebroken. Dat is bijna evenveel als het aantal geboorten.

Abortus is bij de wet verboden, maar wordt gedoogd. Door het milde strafklimaat vinden er vrijwel geen onveilige abortussen plaats. De ingreep wordt uitgevoerd door kundige artsen. Lobi-directeur Glenn Leckie wijt het hoge abortuscijfer aan een generatieconflict. “Volwassenen staan wel toe dat seksueel zeer expliciete videoclips op de televisie komen, maar willen niet accepteren dat jongeren steeds vroeger seksueel actief worden.”

Gynaecoloog Carlos van Lierop van het Academisch ziekenhuis in Paramaribo neemt juist een verschuiving waar in de leeftijdsgroep van vrouwen die zich laten aborteren. “Door de aids-voorlichting onder jongeren is daar het gebruik van condooms toegenomen. De vrouwen die nu abortus willen, hebben vaak al één of meer kinderen en zeggen een nieuw kind niet te kunnen onderhouden.”

De vrouwenarts pleit voor een forse kinderbijslag. “Want we kampen in Suriname ook met onderbevolking. Er zijn te weinig mensen om dit land te ontwikkelen.”

Pater Wong Loi Sing, voorman van de christelijke anti-abortusbeweging in Suriname, stelt afschrikwekkende filmpjes beschikbaar aan tv-stations, bedoeld om vrouwen tot andere gedachten te brengen. Andere geestelijken nemen een genuanceerder standpunt in. Pater Bas Mulder: “Principes blijven principes, maar je moet ook realistisch blijven. Met legaliseren alleen los je echter niets op.”

Vrijwel alle betrokkenen zijn het er over eens dat in ieder geval de taboesfeer rond abortus moet worden doorbroken. Rahana Hasnoe, voorzitter van de vrouwenorganisatie Asa ('hoop'), pleit voor aparte klinieken waar vrouwen zich kunnen laten helpen. Ook is de ingreep volgens de vrouwenbeweging te duur. Met zestigduizend Surinaamse guldens (zo'n driehonderd Nederlandse guldens) is abortus voor veel vrouwen niet te betalen. “Door het te legaliseren zou je het in het ziekenfondspakket kunnen onderbrengen”, aldus Hasnoe.

Gynaecoloog Van Lierop: “Dat is ondenkbaar onder de huidige omstandigheden. Het ziekenfonds kan het huidige pakket al nauwelijks financieren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden