Helft van tienermeisjes lijnt ongezond

LEIDEN - Tachtig procent van de meisjes van 13 tot 18 jaar doet aan de lijn. Ongeveer de helft van de tienermeisjes lijnt ongezond of extreem, ongeacht of er sprake is van overgewicht, een normaal gewicht of zelfs ondergewicht.

Eveline Brandt

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1100 tienermeisjes, uitgevoerd door TNO in opdracht van ZonMw. De resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens het landelijke congres Eetstoornissen in Rotterdam.

Dr. M. Crone, onderzoekster bij TNO, zegt 'geschokt' te zijn over de uitkomsten. ,,Bijna alle door ons ondervraagde meisjes, van vmbo tot gymnasium, worstelen met hun gewicht. Terwijl 90 procent van deze kinderen een normaal gewicht of zelfs ondergewicht heeft. Maar ook zij lijnen, een flink deel zelfs extreem. Bij sommige meisjes zal dit een fase zijn; bij andere bestaat de kans dat ze doorschieten en anorexia of boulimia ontwikkelen. Uit eerder onderzoek blijkt dat meisjes die streng aan de lijn doen een 18 keer zo hoge kans hebben op een eetstoornis als niet-lijners.”

Slechts 19 procent van de tienermeisjes lijnt niet. 35 procent lijnt 'gezond', door het vermijden van tussendoortjes en dikmakers, kleine porties te nemen bij de maaltijden en veel aan sport te doen. De meisjes die 'ongezonde' lijnvormen gebruiken (24 procent) slaan maaltijden over, nemen dieetdranken of afslankkuren en slikken dieetpillen. Crone: ,,Zij krijgen hierdoor bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen onvoldoende binnen.”

Een kwart van de tienermeisjes is vertrouwd met 'extreme', gevaarlijke vormen van lijnen. Zij eten soms dagen niet, steken hun vinger in de keel of nemen laxeermiddelen om het eten kwijt te raken. Opmerkelijk is dat zelfs één op de vijf meisjes met ondergewicht ongezond of extreem lijnt. Van de meisjes met overgewicht doet slechts vier procent níet aan de lijn. Driekwart van hen gebruikt ongezonde en extreme lijnvormen. ,,Dit is misschien wel de meest zorgelijke groep”, zegt Crone. ,,Hun overgewicht is zorgelijk; daar moet iets aan gebeuren. Maar ze kiezen riskante lijngedragingen die niet eens helpen.” Ook verontrustend vindt zij het gedrag van de extreem lijnende meisjes, die bovendien significant vaker roken. ,,Zij roken wellicht om af te vallen, of omdat zij meer neigen tot allerlei riskant gedrag - dat weten we nog niet.”

De meisjes die ongezond of extreem lijnen, voelen vaker de drang om te lijnen dan meisjes die 'gezond' of niet lijnen. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze mooier, sterker en gelukkiger zijn als ze afvallen. Crone: ,,Het wordt een soort dwang; ze leggen zichzelf het lijnen op en voelen zich schuldig als ze het niet doen.”

Anorexia en boulimia nervosa zijn ernstige psychiatrische eetstoornissen, met grote lichamelijke en psychische risico's. Vroege onderkenning en preventie is daarom van groot belang, benadrukt Crone. ,,Bij jongeren die excessief lijnen, zou ingegrepen moeten worden voor zij een eetstoornis krijgen. Ik wil ervoor pleiten om in de voorlichting aan jongeren over gezond eten en bewegen veel meer aandacht te besteden aan de extreme vormen van lijnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden