Helft van alle stroom straks van de zon

Ruim drie jaar geleden nam president Obama een grote zonnepanelencentrale in gebruik in de woestijn van Nevada. Dat voorbeeld lijkt heel veel navolging te krijgen. Beeld AP

Bijna alle stroom die de wereld nu gebruikt, kan in 2050 met zonnepanelen worden opgewekt. Dat zegt niet een lobbyclub voor zonne-energie, maar de megabank UBS.

De stroombehoefte neemt wereldwijd echter nog sterk toe, onder meer door elektrische auto's. Daardoor zal de zon in 2050 in feite de helft van alle dán benodigde elektriciteit kunnen leveren.

De Zwitserse UBS, een van de grote banken in de wereld, heeft diverse scenario's onderzocht voor de ontwikkeling van zonne-energie. Dit jaar verbruikt de wereld zo'n 24.061 teraWattuur (TWh) aan stroom. Daarvan wordt welgeteld 255 TWh, een schamele 1 procent, door zonnepanelen geleverd.

Droomscenario
Over tien jaar zal dat nog niet heel veel meer zijn: 3 procent. Maar door de sterke prijsdalingen wordt zonnestroom zo goedkoop, dat het gaandeweg alle andere opweksystemen gaat verdringen. In 2050 kan daardoor de zon volgens een zogenoemd 'middenscenario' al 10 procent van alle stroom leveren, 4000 van de 40.000 TWh. Maar volgens het 'Droomscenario' zoals UBS dat zelf noemt, kan het ook 50 procent zijn, oftewel ruim 20.000 TWh.

Veel land?
Je hebt dan natuurlijk wel heel veel zonnepanelen nodig. Die 'heel veel' land gaan bedekken: zo'n 160.000 vierkante kilometer. Maar is dat veel? Ja, het is vier keer de oppervlakte van Nederland. Nee, het is slechts 0,13 procent van al het landoppervlak van de wereld. En dat vooral in woenstijnen.

Veel grondstoffen?
Ja, je hebt er, als je van de huidige zonnepanelen uitgaat, heel veel silicium voor nodig. Maar dat is in zulke enorme hoeveelheden voorradig dat er geen gebrek aan zal ontstaan.

Veel geld?
Ja, je hebt veel geld nodig, duizenden miljarden. Maar met dat geld wordt goedkopere stroom gemaakt dan de energie uit kolen- en andere traditionele centrales. En die had je anders ook moeten bekostigen.

De komende jaren wordt nog wel subsidie verstrekt op zonne-energiesystemen. Volgens UBS loopt dat dankzij langjarige regelingen op tot 70 miljard dollar per jaar in 2025, wereldwijd, waarna het bedrag gaat dalen. Dat lijkt een gigantisch bedrag. Maar we verstoken wereldwijd per jaar voor zo'n 6000 miljard dollar aan stroom. Die subsidie verhoogt op zijn hoogtepunt onze stroomrekening dus met 1,1 procent. En tegelijkertijd maken zonnepanelen de stroom waarschijnlijk vele procenten goedkoper. Dus die 1,1 procent merk je dan eigenlijk niet...

Onderschatting
Gaat het echt die kant op, of is het droomscenario precies wat het woord zegt, een droom? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat zelfs het droomscenario nog wel eens te conservatief zou kunnen blijken te zijn.

UBS zegt zijn rapport te hebben opgesteld omdat de analisten van de bank menen dat de financiële wereld en de energiesector de ontwikkeling van zonne-energie nog altijd onderschatten. Het succes van zonnepanelen verrast nu al weer een aantal jaren vriend en vijand. Dat zou best nog eens een tijdje kunnen aanhouden.

Reactie op reacties per 29-07-2015
@Ewald & @CM. Zo wisselvallig als wind en zon lijken te zijn, zo stabiel kan het in de praktijk uitpakken. @vragensteller heeft gelijk. Zie bijv. mijn eerdere post over Amerikaans onderzoek.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden